Tidlig julaften på kontoret - Monitor oppgraderer utstyrsparken

Tidlig julaften på kontoret - Monitor oppgraderer utstyrsparken

Vi synes det alltid er stas med produkttester. Det er en fornøyelse å kunne leke seg med det nyeste av alt forskjellig utstyr som finnes på markedet, og alltid spennende å få muligheten til å prøve ut det nyeste og hotteste før noen andre får sjansen. Men det er også vemodig når vi må sende det tilbake. Derfor er denne testen enda bedre, selv om vi har måttet bekoste utstyret selv. Monitor trengte sårt en oppgradering av utstyrsparken, og tenkte det var like greit å feire jul i juni, med en gave til oss selv. Da får man jo også det man ønsker seg mest. Over fire artikler skal vi gå igjennom utstyrspakken vi har investert i, og undersøke hvor mye bedre bilder og film vi har fått for pengene.


Vi var på jakt etter et kamera som gjorde at vi kunne ta bedre bilder, og i tillegg lage godt videoinnhold av profesjonell karakter, uten at vi måtte pantsette bil og (kamera)hus. At det innebar at vi måtte plusse på med en del ekstrautstyr var vi forberedt på, og synes vi fikk satt sammen en pakke som gjør oss i stand til å heve kvaliteten på vårt visuelle innhold, samtidig som vi ikke måtte ut med all verden av penger. Vi har bevisst valgt noen av de rimeligere løsningene, for å prioritere mulighetsmangfold fremfor den absolutt høyeste kvaliteten. Likevel føler vi at vi har skaffet oss utstyr som gjør jobben godt, og som vår research har konkludert med at leverer over snittet til vårt bruk.


Hva er vårt bruk?


Foruten bilder til reportasjer satser vi fremover på å produsere mer innhold med levende bilder. Primært ønsker vi å produsere video av høy kvalitet, i det minste rent teknisk, så får innhold stå på egne ben. Men vi ønsker også å kunne produsere enkle videoklipp filmet med smartelefon, når det er anledning for det. Derfor har vi også skaffet oss noe utstyr som bidrar til at vi kan heve nivået på det også.

Dette er utstyret vi har skaffet oss:

Nikon D7500 Kit m/AF-S DX 18-105 VR

Sennheiser Mikrofon MKE 400 Video

Sennheiser Mikrofontilbehør MZW 400

Zeiss Objektiv rengjøringsk

Lowepro Streetline BP 200

Nikon 70-300mm f/4.5-6.3G.ED VR AF-P DX

Sirui Stativ R-2004 Aluminium

Nikon Oppladbart Batteri EN-EL15A

Aputure Blazzeo Reflector, 80 cm

Aputure Amaran Small LED Video Light

Joby Action Clamp & Locking Arm

Aputure Dolly Skater Wheel

Manfrotto Bordstativ Pixi for Smartphone

DJI Osmo Mobile 2

En ganske omfattende pakke, som dekker mange behov altså. I denne første artikkelen skal vi ta for oss Nikon D7500, og hva den kan gjøre for våre stillbilder. Det er jo kanskje litt utradisjonelt og litt på siden av hva vi vanligvis skriver om, men vi tenker at det er en god mulighet for oss å bli godt kjent vårt nye leketøy.

Vi valgte å gå for D7500 fordi det er et godt flerbrukskamera i øvre sjikt av semi-profesjonelle kameraer. La oss gå i detalj. Det har en CMOS-brikke i DX-format med 20,9 megapiksler. EXPEED 5. RGB-lysmålingssensor med 180 000 piksler. Det har ISO 100–51 200, og kan utvides til tilsvarende ISO 1 640 000, noe som gir stor flekesbilitet når vi skal ta bilder i mørke lokaler, og det opplever vi ofte. Vi har sjeldent behov for action-bilder, men skulle det dukket opp tror jeg vi klarer oss bra med 8 bilder i sekundet, selv om det ikke imponerer, sammenliknet med andre modeller. Likevel kan vi ta 50 bilder i serie,i RAW-format, om vi skulle få behovet for å skyte med maskingevær. Det er ganske heftig.Autofokus-systemet har 51 fokuspunkter, og selv om det er 100 færre enn modellen over (D500) er det mer enn nok for vår bruk. Vi føler oss trygge på at vi får skarpe bilder i en hektisk situasjon.

Den største fordelen for vår del er jo kanskje den gode oppløsningen. Det er ofte hektisk når vi tar bilder, og det er ikke alltid vi kommer tett nok på, samtidig som det ikke er tid til å skifte objektiv. med 20 megapixler kan vi tåle å ta utsnitt av bilder, som vi kan sette på trykk, uten å skamme oss over kvaliteten. Men for å teste må vi jo også ta noen bilder, så vi har tatt en tur, med kamera i baggen, for å sjekke hvor god ytelse vi får av D7500. Vi har satt oss noen oppgaver, for å teste dette. Vi vil ha portrett, høy ISO, utsnitt, i tillegg til at vi ønsker å teste ut de digitale funksjonene som kommer med SnapBRIDGE-appen, og vi vil se på Capture NX-D for RAW-konvertering, sammenliknet med phtoshops egne konverteringsverktøy.

Fokus i fokus

Som mangeårig Nikonbruker, faktisk hele min yrkeskarriere, har jeg vendt meg til hvordan kameraet fungerer, i tråd med den teknologiske utviklingen. Det skal vel sies at hverdagen har gjort at jeg har først og fremst forholdt meg til kameraet jeg har benyttet, men samtidig har man jo siklet på det som kommer av nye modeller fra tid til annen. Og nå har altså tiden kommet for å oppgradere, for første gang på en del år, må sies. I mylderet av innstillinger i menyen blir man lett litt blind på hva man leter etter. Personlige innstillinger kommergjerne litt etter litt mens man bruker kameraet, og når man skal tilpasse det nye til sine gamle preferanser er det ikke like enkelt. Jeg har alltid vært litt hands-on når det kommer til å bruke kamera, og tok det med meg ut for å teste. Det første som slo meg var hvordan autofokus fungerte, eller rettere ikke fungert, slik jeg var vant til. Utfordringen er at de 51 fokuspuntene flytter seg raskt, og det var vanskelig å sette fokus ved å holde knappen halveis inne, for så å flytt for utsnitt. Ikke bare justerte fokuset, men utløseren er veldig følsom. Etter å ha eksperimentert en del, finner vi en setting som fungerer. Helt intuitivt var det ikke, men bildene bil uansett sylskarpe.

Fjernstyring fra telefonen

SnapBRIDGE-teknologien, som lar en styre kamera fra smarttelefon eller nettbrett er en fiffig funksjon som kan brukes til mer enn bare selfies på avstand. I en journalistisk hverdag, der man er både skribent og fotograf, gir dette mulighet til å få sneket inn noen bilder fra samtalene som er litt mindre oppstilt. Det gjør at artiklene fremstår som noee mer troverdige, men for at samtalen skal flyte må det gjøres litt diskré så det blir til at man skyter litt i blinde.

Lys i mørket

En av de største utfordringene med å ta bilder for Monitor er at godt over to-tredjedel av intervjuene foregår i dunkelt belyste lokaler. I mange tilfeller gjør en god blitz jobben, men for den som skal fotograferes er det litt krevende å bli blendte gjentatte ganger. Derfor er det en stor opptur at D7500 tar svært gode bilder på høy ISO. Rent praktisk betyr dette bedre bilder og en enklere arbeidshverdag for oss. En fullstendig test, og sammenlikning av ISO-ytelse kan leses i denne artikkelen

Et utvalg bilder med Nikon D7500

Fra kamera til publikasjon

Vi testet å ta i bruk Nikons egne programvare for konvertering av RAW-filer, Capture NX-D, og kom til en konklusjon som underbygges av det meste vi klarte å lese oss til på internett. Kvaliteten på bildene blir utvilsomt bedre, men prosesseringstiden er merktbart lengre, og det er upraktisk å arbeide med to programmer fremfor et. I en hektisk hverdag, men mange bilder som skal behandles, blir det enklere å bruke Adobes egne verktøy, men når kvalitet er viktigst og tid ikke er en faktor, kan vi på det varmest anbefale Capture NX-D for konvertering.

Flere artikler og videoer om denne tidlige julegaven til oss selv kommer fremover.

Faglig førjulskos hos Foto.no

Faglig førjulskos hos Foto.no

LLB-messen fyller 30 år

LLB-messen fyller 30 år