Hvor bra er Sony PXW-FS7 II?

Hvor bra er Sony PXW-FS7 II?

Sony E-fatningen, som i dag finnes på flere profesjonelle filmkameraer, er egentlig bygd for små stillbildekameraer og har derfor ikke samme låsbare feste som kan være nødvendig for filmkameraer. Men på Sony PXW-FS7 II har problemet blitt låst med en objektivlås. Den andra store nyheten er det elektroniske variable ND-filtret. Vi har tatt kameraet med på en testrunde!

Med tanke på at vi ikke har hatt mulighet til å bruke PXW-FS7 versjon 1, så kan vi ikke sammenligne de ulike versjonene med hverandre annet enn på papiret. Og mye av det vi liker eller ikke liker i denne testen kan være gjeldende for begge versjonene. Men vi har testet et kamera ved navn Sony PXW-FS5. Dette er et mindre kamera med liknende egenskaper, og vi har det som sammenligningskamera.

PXW-FS7 II kom nedpakket i en veske godt tilpasset kamerat. Det gikk å pakke ned kameraet med objektivet montert, men vi foretrakk å skru av skjerm/søker, mikrofon og zoom-grepet. Hadde vi tatt oss bryet med å flytte flere skillevegger hadde det i prinsipp gått an å pakke ned et skyteklart kamera i vesken.

Det første vi reagerte på, som skilte seg fra Sony PXW-FS5, var at dette kameraet er større. Ikke mye, men tilstrekkelig til at ingen av veskene vi har for DSLR-kameraer egnet seg. Det andre var fatningen. Selv om vi til hverdags mest bruker Nikon-kameraer er ikke Sony E-fatning noe vi er fremmed for. Men denne gangen kjente vi oss ikke igjen. Vi innså likevel raskt at det bare var en ytre låsemekaniske som skilte denne fatningen fra en standard Sony E-fatning. Med Sonys adapter går det også an å bruke Sony A-objektiv.

Når objektivet satt på kameraet virket det veldig stødig, såpass stødig at vi tror dette kameraet godt kan ha objektiv med zoom-håntak i klassisk ENG-stil. Det objektivet vi testet kameraet med, Sony E PZ 18-110mm f/4 G OSS, var dog ikke klassisk ENG-objektiv ordets rette forstand. Objektivet er tilpasset for video/film med hjul for blender, fokus og zoom. Det har en innebygd zoom-motor som enten styres fra objektivet, men da på venstre side, eller med zoom-knappene på kameraet eller det medfølgende zoom-grepet, Smart Grip. Vil du zoome manuelt skrur du av servoen på objektivet. Ringen for zoomen er dessuten  justerbar, noe som betyr at du kan endre modus for å zoome inn både med klokken eller med klokken.

En gladnyhet for oss var at dette kameraet bruker XQD-kort som innspillingsmedium (egentlig ikke noe nytt for dere som  har brukt FS7 versjon 1). Men som Nikon-fotografer er vi takknemlige for alle kameraer som bruker XQD-kort. Etter at Lexar sluttet å lage minnekort er det bare Sony som produserer denne kortypen. Og når det kommer til stillbildekameraer er det bare Nikon som bruker det i sine toppmodeller D4, D4s, D5, D500 og D850. Sony PXW-FS5 brukte SD-kort og/eller Sony Memory Stick. 

FLEKSIBELT KAMERA

Selv om kameraet ikke er laget som et klassisk ENG-kamera, har PXW-FS7 (begge versjonen) en pute for å hvile kameraet på skulderen. Plasseringen av søkeren/skjermen er justerbar i flere dimensjoner så det er lett å stille den inn etter dine behov, noe som kan beror på om du har kameraet på skulderen eller på et stativ. Selv om vi sier at dette kameraet ikke er et klassisk ENG-kamera, mener vi at det er et veldig kompetent kamera for ENG-oppdrag. Kameraet er lett å bruke og kontrollene du som fotograf trenger å komme til når du har øyet i søkeren og kameraet på skulderen sitter der de skal. Du  kan også legge til flere funksjonsknapper for å gi deg ytterligere innstillingsmuligheter uten å ta blikket fra bildet.  Lydkontrollene sitter også på fotografens side av kameraet.

For den mer kreative filmskaperen finnes et helt sortimentet av objektiv med Sony E-fatning, fra mange ulike produsenter en kan bruke. Kameraet kan også brukes for flerkameraproduksjoner spesielt med tilbehøret 

Sony XDCA-FS7 Extension Unit, som blant annet gir kameraet genlock och tidskode inn/ut, samt tally-lampe. 

TYNGRE MEN LETTERE

Da vi testet Sony PXW-FS5 fant vi ut at størrelsen var ideell for vår smak. Det er lite og lett og passer til våre kameravesker. Det er et kamera som passer utmerket til å utforme et system for stillbildefotografer som bruker Sonys speilløse kameraer, for eksempel Sony A9.  Men en ting gjør Sony PXW-FS7 II lettere: den kan bæres på skulderen. Om du orker å filme håndholdt over lengre tid er egentlig ikke vekten det viktigste.

Det er hvor du plasserer vekten i forhold til til kroppen din som avgjør hvor lenge du orker å filme. Et kamera på to kilo (uten objektiv og tilbehør) på skulderen er lettere å bære over lengre tid enn et kamera på 800 gram som du må bære framfor kroppen.  

Det er klart at det finnes kamerarigger som passer utmerket til PXW-FS5, men da blir kameraet ikke like lett og smidig og utrustningen får nok ikke plass is amme veske som et systemkamera med objektiv.

Vi har ikke endret vår mening om FS5 men innser at den større FS7 II har mange fordeler med sin størrelse. Original-zoomgrepet på FS5 sitter direkte på kamerakroppen mens det på FS7/FS7 II sitter på en justerbar arm. Det justerbare zoom-grepet gjør at man lett kan få en bekvem arbeidsstilling for høyerarmen, noe som også forlenger arbeidskapasiteten noe. Men selv om vi liker zoom-grepet plaget det oss at vi måtte stille det inn på ny hver gang vi ønsket å sette fra oss kameraet trygt på bakken. Vi må innrømme at vi ikke orket å stille det inn hver gang så vi lot kameraet stå skrått.

Du kan også strekke armen rett ut og da komme veldig nær der zoom-grepet sitter på et klassisk ENG-kameraobjektiv. Zoom-grepet har dessuten zoom, start-stoppknapp et antall innstillingsbare funksjonsknapper og et ratt som du kan bruke for å justere blenderen.

AUTOMATISK ND-FILTER

For noen år siden oppdaget vi forskjellen med ISO-auto når man tar med seg kameraet fra et lysforhold til et annet, fra lyst til mørkere. Men ulempen med ISO, eller gain, er at det forandrer bildens karakter og gir mer støy, eller tar bort støy. Sony PXW-FS7 har trinnløst automatisk, elektronisk ND fra 1/4ND till 1/128ND. Det gjør at du lett kan forandre dybdeskarphet uten overeksponering av bildet, eller å flytte deg fra et mørkt til ett opplyst rom uten å forandre dybdeskarpheten. Manuelt kan ND stilles på 1/4, 1/16, 1/64 eller helt åpent. Gain kan stilles til -3, 0, 3, 6, 9, 12 eller 18 dB. 

Lukkertid kan stilles fra 1/3 sekund til 1/9 000. Kameraet kan spille inn 180 bilder per sekund hvilket tilsvarer 7,5 gangers slowmotion-effekt, om prosjektet har en bildefrekvens på 24 bilder per sekund. Med innstillingen Slow & Quick (S&Q) kan du stille inn kameraets bildefrekvens på alt fra et bilde per sekund til 180 bilder per sekund, hvilket gir deg mange kreative muligheter samt mulighet for å tilpasse bildefrekvensen. Med tilbehøret XDCA-FS7 og ekstern innspiller kan du spille inn 2K-film med 240 bilder per sekund. Tilbehøret XDCA-FS7 gir i tillegg muligheter til RAW-video, Apple ProRes 422 og multikamera. Sensorens ISO er på 2 000 hvilket gjør det mulig å filme selv i svakt lys. Eksponeringshastigheten er 14 blenderpunkter fra det lyse til mørke i bildet.

Med en stor awnaor i Super 35-format får du en fin, kort dybdeskarphet og en sløret bakgrunn der du drar nytte av ditt lyssterke objektiv. En stor sensor har også bedre lysfølsomhet og mindre støy. Det avtakbare toppgrepet har en hot-shoe med Sonys multikontakt, slik at du kan bruke Sonys UWP-D11 eller UWP-D12 trådløse systemer mens du spiller inn lyd gjennom XLR-kontaktene. Kameraet støtter fire lydkanaler. Hvis du trenger fire XLR-innganger, får du to ekstra med tilbehøret XLR-K2M eller XLR-K1M. 

Å BRUKE

Egentlig er det ikke overraskende at det er så lett å ta i bruk et nytt kamera. Vi kan ikke huske noe tilfelle der vi har støtt på et kamera som ikke har de viktigste knappene og kontrollene der de pleier å være. Sony PXW-FS7 II har en høy gjenkjennelsesfaktor for deg som er vant med profesjonelle videofilmkameraer. Alt fra gain-kontroll til hvitbalanse til start/stopp for innspilling er der de skal være. Det øverste håndtaket har den obligatoriske start-stoppknappen og den lille zoom-kontrollen for at du enkelt skal kunne styre det viktigste når du holder kameraet med en hånd. XLR-inngangen sitter på riktig sted og lydkontrollen er lett å kjenne igjen. Samtidig sitter batteri og minnekortplasser der du forventer å finne dem. 

Noe som derimot kan ta tid, og som er forskjellig fra merke til merke, er hvordan du tilpasser kameraet etter dine behov, og hvor du finner funksjoner som ikke har en dedikert knapp eller kontroll i en vrien meny.

Og vi syns at Sony sin meny er vrien. Etter som vi ofte starter opp kameraet og tester litt får vi leser manualen skjønte vi ikke hvorfor enkelte funksjoner ikke gikk an å velge i menyen. Det vi ikke visste var at disse funksjonene krevde tilbehørspakken,

XDCA-FS7. Her syns vi at kameraet da kunne slettet disse valgene helt i stedet for å gjøre dem grå. 

Selv om kameraet har en obektivfatning lånt av Sonys systemkameraer for stillbilde, var zoom-objekivet vi fikk låne med kameraet så langt fra et zoom-objektiv man kan komme. Det fungerte som et videobjektiv både når det gjelder å beholde skarphet ved zooming og ikke bytte brennvidde ved forskarping. 

Hjulene for både zoom, blender og fokus avslører også at det er et ordentlig filmobjektiv.

OPPSUMMERING

For deg som har en Sony PXW-FS7 versjon 1, er kanskje endringene i Sony PXW-FS7 II ikke verdt en oppgradering. Det kameraet du allerede har er bra nok som det er. Men som sagt, har vi selv ikke jobbet med FS7 versjon 1, så våre antagelser er basert på det vi kunne lese oss til om skilnadene på begge kamerane. Det vi kan lese oss til, foruten om det vi har nevnt så langt er at søkeren og søkerens holdere, skruer , feste og så videre, har blitt utviklet og skal nå være stødigere. Vi syns at det var lett og smidig og bruke søkeren med øyelupen mot øyet og ønsket vi å holde avstand til kameraet lukket vi bare opp lupen og så skjermen bak. Lupen virket ikke ustødig i oppslått tilfelle noe vi synes er bra. Noe annet vi har lest skal være en fobedring er luken over lydkontrollen samt minnekortplassene. Her kan vi ikke si noe annet enn at de fungerte sånn som vi forventet at de skulle fungere. Det var altså ikke noe vi reagerte på. 

Når vi testet Sony PXW-FS5 skrev vi att vi heller hadde valgt den framfor FS7 på grunn av størrelsen. Når vi nå vet var Sony PXW-FS7 II er god for tar vi tilbake den påstanden. Vi hadde valgt PXW-FS7 II framfor den mindre Sony PXW-FS5.  

Sennheiser hever røstene for The Voice

Sennheiser hever røstene for The Voice

Canons tester følelser

Canons tester følelser