Norsk suksess på en snor

Norsk suksess på en snor

At NTNU skaper norsk innovasjon som holder høy internasjonal klasse er Wiralcam et levende bevis på. Litt spesielt er det også at det hele startet med et ønske om litt bedre bilder fra et bryllup. Som med mange andre gode idéer, ble denne plukket opp av flere medstudenter, og i dag er Wiral LITE eneste kabelkamera-system i sitt segment.

Eivind Lae fra Wiralcam

Eivind Lae fra Wiralcam

Grunnidéen er selvfølgelig ikke unik. Kamera på kabel har vært å brukt i mange år, men dette har vært forbeholdt store, dyre produksjoner gjerne på idrettsarrangementer, og helt uten rekkevidde for småskala, profesjonelle innholdsprodusenter, eller ivrige amatører. Eivind Lae forteller at Wiral LITE selger godt blant både de som lager lager sportsvideoer, men at omtrent halvparten av brukerne benytter den til andre typer produksjoner. - Utgangspunktet for idéen til dette produktet kom fra en av gründerne som ville gjøre noe litt ekstra ut av sin egen bryllupsvideo, forteller han. Det ble starten på dette selskapet som i dag har solgt sin vaierløsning til hele verden. Den første løsningen var ganske provisorisk, men etter hvert utviklet de testversjoner som ble mer og mer lik det endelige produktet. - Motoren vi benytter er børsteløs, og det er nok det som gjør det til et ganske unikt produkt. Med børsteløs motor kan må få til helt jevne bevegelser, uansett hastighet, forklarer Lae videres. Vi fikk også teste Wiral LITE ganske raskt, og det er ingenting å utsette på farten. Vognene har tre moduser som styres fra en fjernkontroll, Normal, sportsmodus og time-lapse. Mens normalmodusen har en fart på 2,5 km/t (0,7 m/s) har sportsmoduset en toppfart på 32 km/t (9 m/s), og ved egen erfaring virker det mer enn nok.

DSC_9565.jpg

 

DSC_9579.jpg

Teknologi gjør historiene bedre

Selv om dette er kan virke som et typisk actionkamera-produkt, er det likevel mer enn det. Med en maksvekt på 1,5 kilo kan man faktisk feste på et en anstendig DSLR-kamera, uten for stor optikk og på den måten få veldig gode bilder av høy kvalitet. Å få til følgefokus med denne løsning vil nok være noe utfordrende, men i situasjoner der man kan bruke liten blenderåpning vil det ikke være noe problem. Den store fordelen er jo at man kan får til bilder som ellers ikke ville være mulig. Eksempler vi har sett er kameraføring igjennom en bil, et åpen vindue i et hus og liknende. I de tilfellene det spiller noen rolle må man planlegge litt for å sørge for at vaieren ikke kommer med i bildet, og det vil jo gjelde de fleste tilfeller, i sær fiksjon. Dette er likevel en utfordring fotografer må ta høyde for og når dolly, eller andre skinneløsninger ikke kan gjøre jobben, kan Wiral LITE være akkurat det som skal til. Og med en teknologisk utvikling som gjør denne typen verktøy tilgjengelig for lavbudsjett-produksjoner, åpnes dørene for stadig bedre film, både blant de som har har film som hobby, men også hos de som jobber med film i mindre skala, for eksempel som innholdsprodusent i en bedrift, eller frilansere med små og mellomstore bedrifter som kunder. Det vil bli interessant å se i fremtiden hva denne typen produkter vil gjøre med kvaliteten på den stadig økende mengden videoer i sosiale medier. Til nå har bedrifter som ønsker å markedsføre seg digitalt vært nødt til enten å bruke mye penger, eller også gå på akkord med kvaliteten på videoer. Men stadig bedre kameraer, og løsninger som dette vil helt sikkert gjøre at man merker en forskjell på hva som kan lages i tiden fremover. Hensikten med teknologi er, etter vår mening, å gjøre historiene som fortelles mest mulig levende og troverdig. I så måte scorer Wiral LITE høyt. Det er opp til kreative hoder å bruke teknologien riktig, men uten tekniske løsninger kommer men ingen vei med en god filmidé alene.

DSC_9582.jpg

Ikke et alternativ til droner

Wiral LITE har blitt sammenliknet med droner, men Lae understreker at det ikke er slik de tenker om produktet selv. - Droner kan gjøre helt andre ting, og har en større rekkevidde, men de har også flere begrensninger. Det er i disse situasjonen at Wiral LITE kan være en bedre løsning, forklarer han. Det trekkes frem filming blant trær, gjennom små åpninger eller i områder der det er forbudt å fly med droner. Og det kan virke som om droneflyvning vil få stadig større begrænsninger i fremtiden, slik vi ser enkelte steder i utlandet. En annen fordel er at profesjonelle droneoperatører avkreves lisens, og må ha jevnlig dialog med luftfartsmyndighetene, hvilket ikke er tilfelle om man ønsker å ha kamera på vaier.

Teamet bak Wiralcam

Teamet bak Wiralcam

Folkefinansiering i forrykende fart

Wiralcam startet opp med en kickstarterkampanje, som må sies å ha vært utrolig vellykket. Etter bare fem minutter hadde de nådd sitt finansieringsmål, og de som bidro kunne få den sitt eksemplar for bare $ 249,-, noe som er $ 100 billigere enn hva utsalgsprisen er på i dag. - Kickstarter er en veldig god måte, ikke bare å finansiere satsingen, men også for å teste interessen i markedet, forteller Lae. De har lagt ned mye arbeid i å lage en vellykket kampanje, som altså skulle vise seg å gi uttelling umiddelbart. Det var likevel knyttet mest spenning til hvordan produktet ble mottatt hos de første brukerne som bidro til kampanjen. - Det har vært mindre enn 1 % retur på den første utsendingen av Wiral LITE, og det kan vi nok i stor grad takke produsenten i Kina for. De har forstått hva vi vil ha, og levert den kvaliteten vi og våre kunder forventer. Både produksjon og logistikk foregår i Kina. Der er altså derfra Wiral LITE sendes ut, direkte til kundene. - Denne løsningen er ikke bare den mest fornuftige, økonomisk, men vi føler oss trygge på at vår samarbeidspartner i Kina leverer godt på alle plan, både i forhold til kvalitet og leveringstid, forklarer Lae, som likevel legger til at de jobber med et mål om at de skal ha maks 3 dagers leveringstid uansett hvor i verden produktet skal. Dit har de ikke kommet. Enda, men det vil skje skal vi tro de.

Gode skussmål i markedet

Vi har undersøkt internett for å finne ut hvordan mottakelsen har vært, og Wiralcam har all grunn til å være stolte av det de har oppnådd. En bruker, som også var med å støtte kickstarterkampanjen, har bare lovord å komme med om den fysiske kvaliteten på WiralLITE. Han trekker frem at det kan være litt risikofyllt å støtte en kickstarterkampanje, at noen produkter aldri ser dagens lys, mens andre alt for ofte bærer preg av å være en betaversjon, når den når ut til forbrukerne. Det mener motbevises av nordmennene, og det eneste han egentlig trekker frem som negativt er en antydning til pendelbevegelse i timelapse-modus, men ikke mer enn at han kunne leve med den. Norske "Dinside" har også gjort en grundig test, der de totalt sett er fornøyd. Batteriløsningen er ikke optimal, noe Lae også innrømmer. Ledningen som må kobles til enheten medfører en viss risiko for ledningsbrudd, og er heller ikke helt enkel å få på plass. Batteritiden er det derimot ikke noe å si på, og de trekker frem at Wiral LITE holdt lengre enn kameraene de benyttet i testen. Ellers er prisen kanskje i overkant høy, om man står med valget mellom WiralLITE og DJI OSMO (ca. 3.500,- vs. ca. 1.500,-). Med tanke på at dette er er et produkt i "nice-to--have"-kategorien er det mulig å være enig med dette, særlig siden det har begrensninger i forhold til kameratype. Likevel, det finnes ikke gode alternativer i samme segment, og for profesjonelle brukere er det ikke mange jobbene som skal til for å forsvare denne investeringen om man har kunder som har behov for typen bilder man kan få..

Et selskap for fremtiden

Wiral LITE i aktivitet

Wiral LITE i aktivitet

En god idé og et godt produkt vil ikke nødvendigvis være noe som man kan leve av resten av livet. Konkurrerende produkter kan dukke opp, og det er viktig å kunne tenke på nåtid og fremtid samtidig. Uten at det er noe konkret de vil avsløre, så forteller Lae at det hele tiden har vært en plan om å produsere flere produkter for filmproduksjon. - Vi satte oss tidlig som mål om ikke være et selskap med bare et produkt. Derfor er vi allerede i gang med å utvikle andre produkter som passer vår profil. De to første årene siden oppstarten i 2017 har gått veldig fort, kan han fortelle, og de har utviklet seg til å bli en solid bedrift, med over 10 ansatte. Dette har vært med tanke på å stå sterkt ved fremtidige produktlanseringer. Det Wiralcam representerer er fremtiden for Norge, i en tid der vi snakker om at vi må finne annet å leve av når oljen tar slutt. NTNU har produsert gode hoder som viser at norskutviklet teknologi kan få fotfeste på et internasjonalt marked, og er forhåpentligvis et eksempel til inspirasjon for mange andre som går med en god idé og et ønske om å bidra til bedre filmproduksjon for flere i fremtiden.

Karpe i alle retninger

Karpe i alle retninger

MonitorRoadShow 2019

MonitorRoadShow 2019