Når gode råd ikke er dyre

Når gode råd ikke er dyre

Siden 2019 har TRÅD drevet med rådgivning og veiledning til bedrifter og offentlig virksomhet i forskjellige deler av anskaffelsesprosesser innen fagfeltene AV, lyd, lys og scene. Deres hovedvirke er å bidra til at man får riktig og hensiktsmessig utstyr levert til riktig pris. Det handler ikke bare om mest mulig for pengene, men like mye om å bruke minst mulig penger for å innfri behov og forventninger, uten unødvendige løsninger.

Dag Olaf Aastebøl som står bak bedriften har selv erfaring fra begge sider av bordet. Han har gått veien fra frilans lydtekniker, til teknisk sjef ved Sandnes kulturhus og TOU scene. I tillegg har han også tatt veien innom leverandørsiden som systemdesigner i Viju/Kinly før han i 2019 bestemte seg for å satse på sin egen kompetanse, i egen bedrift. I bunnen har han utdannelse som medieingeniør, med fokus på musikkproduksjon og opptaksteknikk. I tillegg er han musiker, en erfaring som også kommer godt med når man skal velge løsninger på vegne av andre kulturutøvere.

Dag Olaf Aastebøl gir råd til bedrifter og offentlige i forbindelse med innkjøp og installasjon.

Penger brukt er penger spart

Aastebøls viktigste misjon, ved siden av å levere gode tjenester gjennom sitt selskap, er å slå et slag for konsulentbransjen. Han vil fremheve hvilke fordeler, særlig økonomisk, innkjøpere kan ha av å benytte seg av andres erfaring på feltet. - Med rett veiledning kan innkjøpere oppnå en besparing på opp mot 50% i forhold til hva man får inn av tilbud, forklarer Aastebøl. Ved å analysere hva man faktisk får for pengene, og setter det opp mot hvilke behov man i realiteten har. Hverken mer eller mindre. Leverandører ønsker selvsagt ikke nødvendigvis å selge overflødig utstyr, selv om det ikke kan kommer utenom at de har inntjening som prioritet. Det handler like mye om at en konsulent i større grad kan identifisere hva som trengs for å løse de oppgavene et prosjekt skal innfri, og enklere se om anbud, tilbud og leveranser lever opp til forventningene mest mulig kostnadseffektiv og praktisk.

Hvem er kundene

TRÅD ønsker kunder fra både privat og offentlig sektor velkommen, selv om det ikke kan legges skjul på at det er overvekt av oppdrag fra det offentlige. Oppdragstypen varierer derimot i stor grad. Deres nettside avslører at det ikke bare er kulturhus, men også skoler, rådhus og egentlig alle typer bygg med behov for tekniske løsninger. Kommunikasjon og formidling er naturlige nøkkelord, men Aastebøl forteller at de har kunnet bistå både politikere og poeter med å nå ut med sine budskap. På sine foretrukne arenaer. Nettsiden deres dokumenterer at flere kunder på vestlandet har fått bistand og veiledning, men også på motsatt kant av landet har TRÅD gitt råd. Blant annet ved de videregående skolene i Halden og Kongsberg, der Aastebøl har bistått i prosessen med å utvide og renovere undervisningslokaler. Innkjøpsprosessene i privat og offentlig sektor er litt ulike, særlig når det kommer til krav om fri konkurranse, og anbudsrunder som blant annet skal hindre uheldige koblinger mellom leverandør og kunde. - Det offentlige har et lovverk de må forholde seg til, som privat sektor ikke nødvendigvis behøver å tenke på, forteller Aastebøl. Han legger til at det likevel er penger å spare for private innkjøpere, om de er villig til å vurdere andre løsninger som påvirker bunnlinjen positivt.

En vanlig dag på jobben

Ingen bestillinger er like, og hvert bygg, hvert prosjekt og hver bestilling har forskjellige behov. Aastebøl forteller at de helst gjerne er med fra starten av prosessen, men kan i prinsippet komme inn på et hvilket som helst tidspunkt. Det starter med kartlegging der det tas høyde for muligheter, forutsetninger, tekniske, praktiske og økonomiske muligheter og begrensninger. Deretter følger de fremdriften, og hvorvidt denne svarer til oppdragsgivers og prosjektets forventninger. - Det handler om å tilpasse brukers behov, tekniske brukergrensesnitt og fleksibilitet. En viktig oppgave er å utarbeide budsjett for innkjøp og tekniske løsninger. Det er her lønnsomheten ved å benytte konsulenttjenester kommer tydeligst til syne. I forbindelse med prosessen kan man avdekke hvorvidt prosjektet kan gjennomføres innenfor de økonomiske rammene, og om man må tilpasse forventningen, eventuelt finne andre løsninger som best imøtekommer mest mulig av behovene.

Videre kan TRÅD utarbeide kravspesifikasjoner i form av tekst og skisser, og i den sammenheng samarbeide med flere aktører knyttet til prosjektet. - Selv om vår bakgrunn i størst grad kommer fra den scenetekniske bransjen, har vi innsikt og forståelse for hvordan rom skal utformes og innredes, og i samarbeid med fagfolk fra flere felt finne frem til de beste løsningene, forklarer Aastebøl. Det handler om tverrfaglig samhandling mellom infrastruktur, akustikk, konstruksjon og løfteevne.

Innkjøp er et viktig element, og i de fleste større prosjekter, i sær i det offentlige, er man avhengig av å hente inn anbud fra flere aktører. Det kan være utfordrende å vite hva man får for pengene, og hvor det eventuelt kan spares. TRÅD bistår gjerne fra start til slutt, slik at bestillingen er mest mulig tydelig i utgangspunktet. Videre kan de gjennomgå hvilke tilbud og løsningsforslag som best mulig svarer til bestillingen, også utover det økonomiske. Dernest er det viktig å kvalitetssikre at leveranse faktisk blir gjennomført i henhold til tilbud og avtale. 

Råd for fremtiden

Med over 30 års erfaring fra bransjen har man lært av noen feil på veien, og noe av grunnlaget for TRÅD er at de ønsker at andre skal slippe å gjøre egne feil. - Vi tilbyr løsninger som gjør at våre kunder kan lære av våre feil, sier Aastebøl lett humoristisk. Men det ligger også litt alvor bak dette. Feilinnkjøp, overdimensjonering av bestillinger og overprisede løsninger spiser store jafs av allerede pressede budsjetter. Det er oftest penger som er tenkt å komme flest mulig til gode, ikke bare oppdragsgiver og leverandør. Derfor ser TRÅD på seg selv ikke bare som en kompetent veileder, men også at de har et samfunnsoppdrag å forholde seg til. - Vi vil helt enkelt at tilskudd og offentlige midler skal rekke lengst mulig, fordi det gir best mulig tjenester og kulturtilbud for alle, kan Aastebøl fortelle. Som en som har representert begge parter i anskaffelsesprosesser har han god innsikt i hvor store summer som går med til unødvendige prioriteringer. Selv om han tar et konsulenthonorar kan det forsvares ved at totalbeløpet på hvert prosjekt TRÅD bistår blir lavere enn hva det skulle blitt uten deres eksterne kompetanse.

I øyeblikket er det kun Aastebøl som arbeider full tid fra kontoret på Bryne, og nedslagsfeltet er store deler av Norge. Men han ser for seg å knytte til seg flere medarbeidere, og gjerne noen med plassering og nettverk i andre deler av landet. - En person kan ikke nå over hele landet, men hele landet kan ha bruk for veiledning.




Canon forbedrer produktstøtten til profesjonelle brukere

Canon forbedrer produktstøtten til profesjonelle brukere

Tilbake i manesjen LLB 2023

Tilbake i manesjen LLB 2023