Whereby - Norsk suksess, nå også i Norge

Whereby - Norsk suksess, nå også i Norge

Whereby er en norsk suksesshistorie som brøt ut av Telenor og skapte seg et marked internasjonalt før noen hadde hørt om de her hjemme. Deres hovedmål var å gjøre bruk og implementering av skjermbasert kommunikasjon så enkel som mulig. Med plug-and-play løsninger både direkte via deres eget nettsted, som som integrert del på andres sider har også det norske markedet åpnet øynene til fordelene denne tjenesten har, sammenliknet med deres konkurrenter.

DSC_3332.jpg

Ingrid Ødegaard er medgründer og CPTO i Whereby, og tar i mot Monitor i deres Oslokontor et lite kanonskudd fra Akershus festning. Hovedkontoret befinner seg i lille Måløy på vestlandet. - Vi startet som et prosjekt under Telenorparaplyen i 2013, forteller Ødegaard. Den gang het tjenesten appear.in, men visjonen var den samme. Et sømløst og fleksibelt verktøy for gruppekommunikasjon mellom deltakere på forskjellige geografiske plasseringer, hele verden over. Det var i 2017 Whereby forlot Telenor til fordel for Videonor AS som ny eier, og dermed også bytte hovedbase fra Fornebu til et Norges vestligste steder. Som datterselskap av en familiedrevet investorgruppe ble grunnlaget for enkel og effektiv vekst lagt, og i dag har selskapet mer enn 80 ansatte fordelt på 17 land hele verden over.


Kort vei mellom liv og lære

Det er ikke uvanlig at leverandører av produkter og tjenester først og fremst har en teoretisk forståelse av det de tilbyr markedet, men det er ikke tilfelle hos Whereby. - At vi bruker vårt eget produkt hver eneste dag når vi jobber, gir oss en helt spesiell bevissthet på hvordan vi hele tiden kan få det til å fungere best mulig for våre kunder også, avslører Ødegaard. Denne førstehånds brukeropplevelsen av eget produkt har vært viktig fra oppstarten av selskapet, og bidratt til at de har fått dedikerte og lidenskapelige medarbeidere med ekte tilknytning til det de er med og skaper. - Fleksibilitet er et nøkkelord for oss, både når det gjelder produktutvikling og HMS, fortsetter Ødegaard. Det handler om å kunne tilby de beste arbeidsforhold til de beste hodene verden over, og på den måten lage den beste tjenesten for kundene.

En løsning for alle behov

Whereby tilbys i en gratis og en profesjonell løsning. Uavhengig av hvilken plan man velger å bruke, kan man enkelt invitere deltakere i fjernmøter med en enkelt link. Opp til 4 stykker samtidig, om man ikke betaler, da kan man være opp til 50. Man kan også som vert invitere folk inn i forskjellige virtuelle rom, og gjennom individuelle innstillinger for hvert rom ha døren åpen, slik at hvem som helst med linken kan komme inn, eller lukket, slik at man må banke på, som normale, høflige folk. Vil man ha et åpent rom på sin egen nettside er det en enkel sak å implementere dette, selv for de med begrensede tekniske ferdigheter. Har man den profesjonelle løsningen kan man også tilpasse utseendet til både profil og hvert rom man lager, med logo, farge, mønster og det man måtte velge. Navnene på rommene kan også endres ved behov. Det finnes også en del tilleggsfunksjoner, noen gratis og noen mot små tillegg. Som opptak av møtene, for å gjøre referater enklere og mer presise. Tilbakemeldingene fra egne ansatte og kunder driver arbeidet videre, og flere nye funksjoner er på trappene.

En link tar deg rett inn i nettleseren, også på mobil.

En link tar deg rett inn i nettleseren, også på mobil.

2020 åpnet enda flere dører

Ingen er glade for hvordan alles liv forandret seg som følge av pandemien, men Whereby  ser likevel positivt på det faktum at de har fått mulighet til å gjøre det som for mange har vært en helt ny arbeidssituasjon betydelig enklere. - Vi opererer med løsninger som for gjester hverken krever brukerkonto, innlogging eller installering av programvare, sier Ødegaard. At Whereby fungerer direkte i nettleser gjør at de som benytter seg av den ikke engang tenker over at de tar i bruk en spesialtjeneste. Det eneste hinderet er at man må gi tilgang til mikrofon og kamera, men det gjøres med et klikk. Det er brukervennlighet på et nivå selv bestemor kan mestre. Og nettopp det har Whereby også bidratt til, da de i forbindelse med julen åpnet for at opptil 50 mennesker kunne delta i samme rom samtidig, uansett brukerplan. - Vi ønsket å vise oss frem til flest mulig, samtidig som vi ville gi noe til alle som ikke kunne møtes fysisk i forbindelse med høytiden, kan Ødegaard fortelle.

Løsninger for en ny arbeidshverdag


En erfaring mange har med seg fra 2020 er at det finnes mange måter å jobbe på. Både arbeidstakere og arbeidsgivere har vært nødt til å prøve nye metoder, og det har vist seg å være et fruktbart eksperiment for mange. Tiden man sparer på transport mellom jobb og hjem har gitt mange familier mulighet til å nyte hverdagslige gleder som felles frokost og matlaging på en helt annen måte enn tidligere. Når resultatene og arbeidsaktiviteten heller ikke har blitt skadelidende, men for mange faktisk hatt positiv utvikling er det nok mange som kommer til å benytte seg av muligheten til å jobbe utenfor arbeidsplassen også når verden går tilbake til normalen. Det finnes mange gode eksempler på hvordan denne måten å jobbe på også har bidratt til å redusere unødvendig tid og ressursbruk på å reise til møter, befaringer og andre avtaler som tidligere var vanlig å løse med fysisk tilstedeværelse. Tilbakemeldingene fra kundene er mange.

Whereby.jpg

Einar Film har sett lyset fra skjermen

Da koronaen senket seg over landet, og alle rømte til sine respektive hjemmekontorer var kommunikasjon en av de store utfordringene som måtte løses først. Markedet hadde allerede flere gode digitale alternativer, og tilbyderne fikk sitt svare strev med å gjøre sine tjenester enda bedre egnet til fjernkommunikasjon. Guri Neby i Einar Film & Fortellinger, ble raskt begeistret for norske Whereby.

- Det første som slo meg med Whereby er at det er enkelt og umiddelbart, forklarer hun via skjermen. (Vi gjør selvsagt intervjuet på samme plattform). Hun trekker frem en del av de grunnleggende funksjonene, som at det er mulig å personalisere rommene man inviterer samtalepartnere til, hvordan man kan sette opp sosiale og digitale møteplasser som står åpne for alle som sitter hjemme, og dermed gjenskape følelsen av kollegialt samvær gjennom internett. At man kan tilpasset utseende på rommen gjør at man kan skape visuelt behagelige skjermbilder som senker terskelen og hever opplevelsen for de som deltar.

- Dette har forandret måten vi jobber for alltid, forklarer Neby, med henvisning til hvordan de i forberedelser til filmproduksjoner har gjennomført befaringer som tidligere krevde både reisetid og betydelig utgifter. - Vi ser at vi kan få gjort mye arbeid fra kontorpulten, som vi tidligere oppsøkte fysisk. Denne typen effektivisering hadde det tatt lang tid å overbevise oss om, var det ikke fordi koronaen tvang oss til å tenke nytt. Hun understreker at dette er ting som har kommet for å bli.

Guri Neby, og hele Einar Film, har trykket Wherby til sitt hjerte

Guri Neby, og hele Einar Film, har trykket Wherby til sitt hjerte

Whereby har den fordelen at den ikke krever innlogging fra andre enn den som arrangerer møtene. Det gjør det veldig enkelt for alle å ta del i møter, enten de er gjenganger, eller bare er involvert den ene gangen. - Så lenge personen klarer å trykke på en link, så kan de delta i et Whereby-møte, forteller hun. Dette gjør at selv de med største teknologiutfordring kan delta uten frykt.


I større møter, med mange deltakere har Whereby en funksjon for å gi enkle tilbakemeldinger, i form av emojis, som langt på vei erstatter kroppsspråket man oppfatter i et fysisk møte. Det bidrar i stor grad til at tjenesten fremstår som mer menneskelig enn andre, tilsvarende tjenester på markedet.

Guri Neby understreker at Whereby er et verktøy som kommer til å bli flittig brukt også når pandemien har blitt historie, og selv om hun ser frem til å drikke kaffe med sine arbeidskamerater igjen så snart som mulig, har hun fått et helt annet syn på digital sosialisering, både profesjonelt og privat, takket være den norske start-up'en.

Årets julebord er nødvendigvis også påvirket av restriksjoner, men også der fungerer Whereby som substitutt. De vanlige rommene er for anledningen omdøpt til Baren, Dansegulvet og Kjøkkenet, siden alle vet at sistnevnte er beste rommet på en fest. For anledningen er også de forskjellige rommene visuelt tilpasset feiringen. Så det blir hos Einar Film også i år, takket være Whereby.


Spennende fortsettelse

Ingrid Ødegaard har gledet seg gjennom hele reisen med Whereby, og ser lyst på fremtiden med tanke på hvordan verden er i endring. - Vi har stadig sett oss nødt til å utvide vår egen stab, og selv om vi vokser i et fornuftig tempo, er vi glade for å vokse, forteller hun. Videre legger hun til at de ser frem til å være en del av en permanent endring i hvordan og hvor folk gjør jobben sin

Spenstig liveseminar om lys

Canon Lanserer PTZ-kamera-kolleksjon

Canon Lanserer PTZ-kamera-kolleksjon