Stødig stativ og lysere tider, fra Sachtler og Litepanels

Stødig stativ og lysere tider, fra Sachtler og Litepanels

En dag dukket det opp en kurer som hevdet å være fra FedEx på døra. Hverken han eller bilen hans hadde noen kjennemerker som underbygget påstanden. Med seg i bilen hadde han to store bokser, en flightcase med hjul, og en ganske stor avlang pappeske. Jeg skulle få gleden av å teste Litepanels Gemini lys, i tillegg til Flowtech 75 MS stativ fra Sachtler. Jeg hadde et øyeblikk glemt denne avtalen, og var derfor først skeptisk til den uuniformerte som insisterte på at jeg skulle ta i mot forsendelsen, men når det gikk opp far meg hva jeg hadde takket ja til, noen uker tidligere, skrev jeg under uten videre diskusjon.

En forsending dukket opp på døren til Monitors medarbeider.

En forsending dukket opp på døren til Monitors medarbeider.

Med Gemini vil Litepanels tilby et alternativ til Arris skypanels, som til nå kan sies å ha vært bransjestandard. Det kan virke som om de har gjort et grundig forarbeid, for det skal vise seg at Gemini på flere felt overgår sin konkurrent, men det skal vi komme tilbake til. I den avlange esken var jo nemlig Flowtech-stativet. Et solid og anvendelig stativ i karbon, som viser seg å ha noen ganske fiffige nye løsninger for å forenkle bruken i feltet.

Stødige saker og nye løsninger fra Sachtler

Flowtech 75 MS er et stativ som søker å forenkle hverdagen til aktive fotografer. Det er først og fremst den nye låsmekanismen som kan sies å være revolusjonerende med dette produktet. Speedlock-systemet som er en låsefunksjon som kan opereres i en enkelt lås. Så selv om bena har tre elementer, er det den ene låsen på toppen som låser hele benet. Man slipper altså å klikke seg nedover for å sette stativet i posisjon, noe som virkelig vil utgjøre en forskjell i en hektisk situasjon. Dette er altså ikke det revolusjonerende, men det som utgjør forskjellen er hvor lett bena «flyter» der de tidligere måtte ha hjelp for å dras ut, noe som egentlig ikke var den helt store forbedringen. Med Flowtech fungerer dette mye bedre, og gjør stativet faktisk brukervennlig.

Låsefunksjonen på benstillingen er også en forbedring, og lar deg enkelt skifte mellom laveste posisjon, 26 cm over bakken, til topp, 153 cm opp. Og kombinasjonen av Spreader-less-lås og den forbedrede Speedlock-løsningen er Flowtech alene av å kunne skilte med.

Designmessig har også Sachtler anerkjent at stativer ofte bæres på skulderen ved forflytning. Derfor er bena utformet slik at det gir mindre ubehag når man flytter seg fra spot til spot.

Stativet er enkelt i bruk, fleksibelt og vil sikkert glede de som går til investering. Det er ellers vanskelig å si noe veldig sexy om stativer generelt, men Flowtech har alle de små endringene som skal til for at totalinntrykket godt nok til at man vil fortelle om det videre til andre.

Faktaboks Flowtech:

 • Egenvekt: 3,5 kg
 • Transportlengde: 68 cm
 • Belasting: opptil 20 kg
 • Materiale: Karbon
 • Høyderekkevidde: 26 – 153 cm
 • Feste: 74 mm
 • 2-trinns ben
 • Pris: fra 9.995,-

Lysere tider for filmskapere med begrenset budsjett

Når en får utstyr levert hjem til seg privat, fordi man har hjemmekontor får noen umiddelbare utfordringer. Hvordan skal jeg teste dette? Konklusjonen blir, etter å ha vurdert kassene som okkuperer gangen i noen dager, at man får fikle litt med de forskjellige innstillingene og se om det har noe å fare med. Og man kan godt si at Gemini lyste opp tilværelsen i hjemme i dagen jeg holdt på.

LED-lys tar over mer og mer av markedet, nettopp fordi det er mulig å lage mer fleksible lyspaneler, som kan gjøre en hel rekke andre ting, uten å ha med filtre og annet tillegg. Det som slår meg først er vekten. At panelet så vidt bikker 10 kilo gjøre det enkelt å håndtere, og ta raskt i bruk. Det er bare å få på plass i stativet for så å plugge kabelen direkte inn i veggen, så er man klar til å ta det i bruk. Strømforsyningen er innebygd, så man slipper å forholde seg til en utvendig adapter som henger i veien.

Lysstyrken er det første jeg sjekker, og med tungsten er vi oppe i over 8.000 Lux (TLCI 98,0), mens dagslysinnstilling gir over 10.000 Lux (TLCI 98,8). Sammenliknet med Skypanel, som er noe kraftigere lys, er dette veldig gode nyheter med tanke på fargegjengivning. Det blir lyst nok når lampen er i gang.

Enklere blir det nesten ikke

Funksjonalitet og brukervennlighet er også noe av det første som er av interesse når en skal se på lys. På Gemini sitter kontrollpanelet på undersiden, noe som betyr at det er enkelt å gjøre endringer på lys som er plassert over hodehøyde. Man slipper å ta lampen ned for justeringer, for så å finne tilbake til samme posisjon hver eneste gang man skal justere, og det forenkler en del prosesser.

Kontrollpanelet har enkle knotter som styrer intensitet, fargetemperatur og en for Hue/Staturation. Man kan dimme panelet helt ned til 0,1 %. Panelet har også en rad med knapper der man kan velge mellom forhåndsinnstillinger. Disse knappene kan stilles i to moduser. A og B. Velger man B-modus får man velge mellom 6 vanlige fargetemperatursettinger som går fra 2700 K til 6000 K. I A-modus kan man stille inn og lagre sine egne forhåndsinnstillinger, ikke bare for temperatur, men også for farge. Disse innstillingene kan overføres til en USB-stick, så man kan enkelt flytte de over til andre paneler om man har flere på samme sett. Denne funksjonen er ikke bare tidsbesparende og bidrar til mindre stress og irritasjon, men gir også trygghet om riktig lys, raskt og enkelt.

I menyen kan man også velge GEL-modus, som gjengir vanlige GEL-settinger med forskjellige settinger

Fremtiden ser lys ut

Selve panelet er ganske kompakt, og har et mellomrom mellom styringspanelet og lyspanelet. Viften blåser luft mot kjøleelementene som er adskilt med et 5 cm mellomrom. Man kan seriekoble flere panel med strømforsyning fra den først i kjeden, som kan være en praktisk løsning e i flere sammenhenger. Det er toppfester for låvedører etc., som noen vil oppleve som litt fremmed og upraktisk, men det er kanskje helst en vanesak, og ikke et stort praktisk problem.

Gemini har fremtiden foran seg. Selv om Skypanel har mer utviklet software, som et naturlig resultat av å ha vært i markedet lenger, og blitt oppgradert som følge av brukeres tilbakemeldinger. Dette vil Litepanels også få muligheten til etter hvert som Gemini etablerer seg hos brukere, og de vil dra fordel av å kunne levere et lysprodukt som allerede konkurrerer kvalitetsmessig til en betydelig lavere pris enn konkurrentene.

Faktaboks Gemini:

 • 93 grader lysvinkel
 • 325 watt kraftbruk
 • Strømforsyning; 28V DC/100-240 VAC
 • Tungsten og dagslys
 • CRI 97/99
 • Trådløs DMX og Bluthooth
 • Gel mode med tilvalg for tungsten eller dagslys
 • Medium diffusion panel
 • Vekt: 10,1 kg
 • Dimensjoner: 63,5 x, 16,5 x 31,8 cm
 • Pris: fra 47.117,50 

 

 

 

Qvest Media med lansering på IBC2018

Qvest Media med lansering på IBC2018

Canon PRO FORUM - Et møtested for bransjen

Canon PRO FORUM - Et møtested for bransjen