Lysere tider for Sonys projektorer

Lysere tider for Sonys projektorer

Hos AV-shop på Alnabru har Sony Professional dekket frokostbordet, og invitert oss til å oppleve deres nyeste produkter for de ivrigste hjemmekinoentusiastene. Vi skal presenteres tre stykk projektorer, og en 4k blu-ray-spiller. Det blir smørbrød, ikke popcorn, som Øyvind Fritzen kommer opp med når han viser hva vi kan vente oss av visuell fornøyelse fra Sonys utvalgte fremvisere.

Vi tar det beste først, laserprojektorer VPL-VW760ES. Felles for alle modellene er størrelsen. Det begynner å bli håndterbare størrelser på projektorer som leverer utsøkt bildekvalitet. Toppmodellen veier 20 kg og er 56 cm bred. Det gjør at den kan plasseres eller monteres diskret, og at den er flyttbare, om man ikke er alvorlig plaget av skader i rygg eller knær. Den har en lysstyrke på 2000 lumens, og laserne gjør at man kan påregne 20000 brukstimer før man må oppgradere. Teknologien sikrer høydynamisk kontrast med en nylysnivåkontroll, som tilpasser seg lysstyrken til de ulike scenene og bildene som vises. Dermed blir de lyse scenene mer livaktige og de mørke scenene får mer dybde. TRILUMINOS gir et bredere fargespekter enn standard projektorsystemer. Med flere toner og tekstur, i tillegg til en Motionflow-teknologi som kontinuerlig stabiliserer scener med raske bevegelser, unngår man uskarpe bilder eller pikselering 760-modellen er foreløpig den eneste av de 3 det Motionflow fungerer i 4K. I Kinomørket hos AV-Shop (de har en dedikert kinosal med eget spesiallerret) er det vanskelig å tro at man ikke har løst billett i en av landets kommersielle kinosaler. Skjønt, en kinobillett hadde vært enklere å finansiere enn prisen for å ha projektoren, med tilhørende oppsett hjemme. Den ligger på rundt 140.000,-, noe som gjør at akkurat denne modellen må anses å appellere til de absolutt mest dedikerte av filmentusiaster. De finnes helt sikkert der ute.

Det er nok mye på grunn av laseren i toppmodellen som gjør at prisen er som den er, og derfor er VPL-VW360ES et godt alternativ, selv om den er lampedrevet. Den har ellers mye av de samme kvalitetene. Modellen erstatter VPL-VW320ES, og kommer med ekstra funksjoner for å reprodusere enda mer realistiske bilder, inkludert Advanced Iris med dynamisk kontrast på 200000:1 og et bildeposisjonsminne som justerer lysfokuset ut ifra hva som vises. Det er samme forutsetninger for fremvisningen med denne projektoren, og det er vanskelig å ikke la seg imponere, selv om prisen på ca. 65.000,- fortsatt er i overkant. Likevel begynner det å nærme seg noe som det kan være verdt å investere i om man har mulighet, og vil ha det meste ut av hjemmekinoopplevelsen.

Lillebroren i denne trioen heter VPL-VW260ES. Denne leverer en 4K HDR-opplevelse som gir deg mye for pengene. Den har en lysstyrke på 1 500 lumens, og inneholder mange av funksjonene som de to andre projektorene. Blant annet har den et innebygd 4K SXRD-panel, Reallity Creation og TRILUMINOS, som gir brukerne presise og klare bilder, til en kostnadseffektiv pris. Både VPL-VW360ES og VPL-VW260ES kommer i svarte og premium hvite farger for å passe inn i ulike miljøer. De kompakte størrelsene, 2,06 zoom og bred linseforskyvning gjør de enkle å installere. Som minst i klassen har den selvsagt også hyggeligst pris, der den kryper seg under 50.000,-.

 

Testfilmene som ble vist ble avspilt på Sont egen blu-ray-spiller, UBP-X1000ES. Den kan spille Ultra HD Blu-ray, streame i 4K og har selvsagt HDR. Mange eldre discformater kan også avspilles: DVD Video, DVD Audio, CD, SA-CD, Blu-ray 3D og BD-ROM. Alt vises i 1080p, oppskaleres til nær 4K 60p-oppløsning. UBP-X1000ES skal ha alle tenkelige tilkoblingsmuligheter for dagens komplekse hjemmekinoer, inkludert IP-kontroll via CAT 5-kabel, eller WiFi, RS232C toveis kontroll og IR-IN.

Felles for alle tre er at de ikke alene gjør jobben. Foruten rett avspillingsutstyr, som X1000 i aller høyeste grad må sies å være, trenger man et godt lydanlegg for å gjøre opplevelsen optimal. Og det er ikke et produkt som egner seg overalt. Den forutsetter at du har mulighet til å blende rommet helt, som på kino, og er dermed ikke noe for de som ønsker det som en del av dagligstuen, men det sier seg kanskje selv. Likevel er det interessant å se hvordan Sony strekker seg etter å tilfredsstille det som må kunne sies å være en liten kundegruppe. Men lojal og nysgjerrig er den, kan Fritzen fortelle, og legger til at han er på fornavn med de fleste som har kjøpt Sony projektor. En annen utfordring er at det er en forutsetning at filmen som vises bør være av en viss kvalitet. Jeg tror ikke du vil ha stor glede av å koble disse til din gamle VHS-spiller. Da kan du nøye med deg en av de billigste projektorene, om du ønsker å se det på stort lerret. Likevel er det stadig nye filmer som produserer og distribueres i 4K, både i fysisk format og via streamingtjenester. I tillegg kommer flere og flere sportssendinger med 4K-signaler, og for de som har skaffet seg dette for å se Manchester United tape, så kan jo investeringen være verdt pengene, og vel så det. Sonys intensjoner er å gi brukerne gode historier, oppleve følelser, bli stimulert til læring og utløse eget potensial. Hvorvidt de lykkes med det er opp til hver og en å vurdere, men jeg lot meg imponere, selv om jeg nok må spare helt frem til disse modellene er byttet ut med nyere og bedre varianter før jeg kan gå til anskaffelse av dette privat. Alle modellene er eller blir tilgjengelige på markedet innen året er omme.

260.jpg

VPL-VW260E

 • Oppløsning 4K opp til 4906/60p
 • Lysstyrke 1500 lumens
 • Lyskilde Lampe (6000 timer)
 • Dynamisk kontrast Ikke relevant
 • HDR10 Kompatibel Ja
 • HyGL Kompatibel Ja
 • Bildeplassering Ikke relevant
 • Reality Creation Ja
 • Motionflow Ja (2K)
 • Størrelse BxLxH 495x463x195mm
 • Vekt 14kg
360.jpg

VPL-VW360ES

 • Oppløsning 4K opp til 4906/60p
 • Lyskilde Lampe (6000 timer)
 • Lysstyrke 1500 lumens
 • Dynamisk kontrast 200.000:1
 • HDR10 Kompatibel Ja
 • HyGL Kompatibel Ja
 • Bildeplassering Ja
 • Reality Creation Ja
 • Motionflow Ja (2K)
 • Størrelse BxLxH 495x463x195mm
 • Vekt 14kg
760.jpg

VPL-VW760ES

 • Oppløsning 4K opp til 4906/60p
 • Lysstyrke 2000 lumens
 • Lyskilde Laser (20000 timer)
 • Dynamisk kontrast Ja
 • HDR10 Kompatibel Ja
 • HyGL Kompatibel Ja
 • Bildeplassering  Ja
 • Reality Creation Ja
 • Motionflow Ja (2K og 4K)
 • Størrelse BxLxH 560x495x223mm
 • Vekt 20kg
Fem trender i nær fremtid

Fem trender i nær fremtid

Profesjonelle grep hos foto.no

Profesjonelle grep hos foto.no