IBC 2018 - Amsterdam er fortsatt i skyene

IBC 2018 - Amsterdam er fortsatt i skyene

Mange var det som kanskje savnet det store teknologiske fremskrittene på årets utgave av IBC. Det var få, om noen, revolusjonerende nyheter, men messen var full av gode forbedringer, og gode eksempler på hvordan løsninger vi ble presentert for i fjor og på NAB har latt seg implementere, og nå er på vei til å etablere seg til å bli standardløsninger i en bransje som er i rask utvikling. Videre handlet mye om skybaserte løsninger, overgang til IP og AI-kringkasting. Veien mellom mobile enheter og teknisk utstyr ser også ut til å bli stadig kortere, og vi opplever at vi har passert punktet der mulighetene har sluttet å være fancy, til at de har blitt gode og praktiske, til nytte i hverdagen til de som benytter seg av de. I en serie artikler går vi igjennom et bredt utvalg av det vi opplevde i september 2018.

Avid åpner opp for mer og bedre samarbeid

Avid var på plass i Nederland med ambisjoner om å tilpasse seg et marked som forventer at man samarbeider på tvers av plattformer og systemer. Likevel er det kanskje deres browserbasertet Avid OnDemand Saas-løsning som gjør hverdagen enkleste for vante Avid-brukere. Dette gir rollebasert tilgang til en rekke forskjellige brukere til et prosjekt, og inkluderer en hel del andre funksjoner samtidig. Alt gjennom internett-tilgang fra brukerens plattform. Man kan fullføre jobben på bussen, på vei hjem, eller hvor man måtte foretrekke. Det er i og for seg ikke veldig unikt, men det viktig at en pionérbedrift, som Avid ønsker å være, leverer også på dette området, skal brukerne fortsett å benytte de også i kommende generasjoner. Med integrasjon av flere funksjoner, som AI, fonetisk søk, stemmegjenkjenning og mer, er det et verktøy som knytter store produksjonsenheter sammen, over større avstander.

Paven velger Sony

På besøk hos Sonys stand fikk vi fortsatt inntrykk av at mye handlet om å fortsatt bygge opp CineAlta Venice-kamera. Det var også gjort noen fremskritt knyttet til det. Blant annet var det kommet en miniversjon av sensoren, for plassering i steder utilgjengelig for kameramann (som inne fra et kjøleskap og liknende trange og små steder). I realiteten en liten boks med et objektiv, som gjør opptak i samme kvalitet.

VI synes kanskje det var mer spennende at de kunne avsløre at Vatikanet har inngått avtale med Sony om digitalisering av deres arkiv. Vi vil ikke gå så langt som å si at Gud velger sony, men vi skal likevel skryte på vegne av Sony med å kapre en slik kunde. Det er deres Optical Disc Archive som er løsningen Vatikanet går for, og sikrer at et rikholdig arkiv bevares for fremtiden. På Sonys stand treffer vi også Andreas Elliasson fra Engström i Sverige, som foruten sin tunge satsning på Sony Venice også er opptatt av å fortelle om deres vogner og annet utstyr fra Tilta. Det er Nucleus Nano, trådløst forkussystem, TE-ND digital filterfatning for Red-kameraer og universelt batteriplate til store og små kameraer.

Panasonic ser på bruksområder av 8K-kameraer

Panasonics kanskje mest interessant bidrag på messen er hvordan de benytter 8K-teknologien. Det har utviklet utstyr som lar deg ta tre utsnitt fra et 8K-kamera og produusere det som produksjon fra tre kameraer. Kort forklart begrenser man behovene for antall kameraer med 2 pr. kamera, da man enkelt kan styre tre bildeutsnitt fra samme kamera ved liveproduksjon. Ved f.eks. sport er dette eksemplifisert på en god måte, ved at totalbilde og close-up kommer fra samme kamera, og det gir følelsen av at det er flere kameraer på banen, i 4K-kvalitet. Om det vil fungere så godt at man kan kuttet 2 av 3 kameraer, gjenstår å se, for plasseringen av hvert kamera vil jo være den samme, men det er utvilsomt mulig å kutte ned på antall kameraoperatører, når man kan dra flere bilder og utsnitt fra samme kamera på denne måten.
 Skreddersydde touchscreen

Skreddersydde touchscreen

Monitor Roadshow - På veien igjen

Monitor Roadshow - På veien igjen