Agder XR - Mer virkelighet

Agder XR - Mer virkelighet

Siden 2015 har Kristian Mosvold vært nysgjerrige på alt som har med økt og interaktiv opplevelser. Derfor etablerte han, i samarbeid med andre, Agder XR som er et regionalt kompetansesenter som har som mål å utforske potensialet og mulighetene som ligger i alle former for utvidet virkelighetsoppfatning ved bruk av teknologi. For mange oppleves det kanskje fortsatt som litt Science Fiction, men Mosvold formidler entusiastisk hvordan dette er teknologi som ikke bare er i bruk, men som også til en viss grad er godt etablert gjennom mange år hos enkelte brukere.

Enten man tenker at XR er til for spill og moro, eller et nyttig verktøy for industri og næring, så er Mosvold opptatt av at det i seg selv er en bransje som kan skape og opprettholde mange arbeidsplasser. Den type arbeidsplasser som Norge både trenger og er egnet for å ha.

Kristian Mosvold

Det er lett å tenke at spill og underholdning er den naturligste arenaen for XR-relaterte produkter og tjenester, men det viser seg at dette ikke nødvendigvis er hele bildet. - Vi har hele tiden ønsket å gå bredt ut med XR, og ønsker å treffe alle typer brukere, forklarer Mosvold. Han er faglig ansvarlig i Agder XR, og har selv bakgrunn fra filmproduksjon. I forbindelse med oppbygging av kompetansesenteret har de samarbeidet både med utdanningsinstitusjoner og næringsliv. Blant annet er det ved Universitetet i Agder opprettet en egen linje for utdannelse innen AR og XR.

Simulering for livet, økonomien og miljøet

Sykehusene er allerede i gang med å benytte XR både til opplæring, men også i behandling, samtidig som oljeindustrien lenge har benyttet seg av teknologien på forskjellige måter. Resultatet av denne bruken er både tryggere og mer korrekt behandling, men også betydelige miljømessige besparelser. Man så allerede under pandemien at særlig møte- og reisevirksomhet kunne erstattes av digitale løsninger, og XR-teknologien kan supplere dette. Resultatet er betydelig lavere karbonavtrykk, i tillegg til de økonomiske besparelsene selvsagt. Ved NTNU har de hatt flere prosjekter der de har forsket på fordelene ved å bruke XR-teknologi i pedagogisk sammenheng, på tvers av flere fagområder. Fordelene er selvsagte, men man må sikre seg at det faglige utbytte og i noen tilfeller sikkerheten er overførbar til det virkelige livet. Likevel er det liten tvil om at denne typen teknologi er på full fart inn i utdannings- og opplæringsinstitusjoner i Norge.

Fra gutterommet til allemannseie

VR-briller har lenge vært for spesielt interesserte, men Agder XRs agenda er å gjøre teknologien tilgjengelig og naturlig for flest mulig. Et område der man ser en økning er blant museer, som på forskjellige måter er positive til digitale løsninger som formidler deres respektive budskap. Monitor har tidligere skrevet om Munch-utstillingen i Åsgårdstrand, som er et eksempel på dette, men det jobbes også med digitale reiseopplevelser i kunstnerens fotspor. Det er foreløpig et lite marked i Norge, og følgelig få arbeidsplasser, men internasjonalt er dette en teknologi og en bransje som virkelig er på vei opp, og man må kunne forvente å se en tilsvarende utvikling også her til lands. - Dette er grunnen til at vi startet Agder XR, forteller Mosvold. Om man ser på tall fra våre naboer, som for eksempel Finland med sine ca. 5 millioner innbyggere, der forventes det en økning i antall arbeidsplasser knyttet til XR fra ca. 750 i 2019 til ca. 11 000 i 2025 og 32 000 i 2030. Internasjonalt ser man det samme bildet. Dette reflekteres i investeringsviljen, både blant private og offentlige. Man kommer ingen vei om ingen er villig til å satse, men også tenke nytt. Behovet for omstilling, effektivisering og innovasjon er stort både hos offentlige og private virksomheter. Økt bruk av XR teknologi kan gi betydelige effektiviseringsgevinster, økt økonomisk og miljømessig bærekraft og nye arbeidsplasser. Nesten alle virksomheter vil profitere på å ta i bruk denne teknologien. PWC UK anslår at man globalt vil få mer enn en ti-dobling av i omsetning og antall arbeidsplasser de neste 5 årene. Frem mot 2030 vil utviklingen akselerere ytterligere til en 30 dobling ift 2019.  Gjøres de rette grepene bør det forventes minst like sterkt vekst i Norge. Men foreløpig ligger Norge noe etter, og burde være raske om de skal få en del av den forespeilede internasjonale omsetningen på 14 billioner kroner i 2030 i denne industrien.

Skandinavisk samarbeid

Agder XR har i samarbeid med svenske Visual Arena startet et studieprosjekt med mål om å samle en fragmentert XR industri for å styrke kompetanse, forskning og innovering. Både regionene og landene i nettverket skal ta en større del i det fort voksende XR markedet. Sentralt i dette forprosjektet er også å hjelpe til at ØKS-regionen blir bærekraftig. XR Skandinavia vil bli et nettverk og møtepunkt for akademiske institusjoner, bedrifter og offentlige tjenester som promoterer kompetansebygging, forskning, innovasjon, teknisk utvikling og bærekraft. Prosjektet har fått støtte fra det pan-skandinaviske ØKS-programmet (Øresund-kattegat-Skagerrak) som har til hensikt å knytte sammen og styrke samarbeidet på tvers av grensene i området. De har sett verdien av å bygge opp en industri for slik teknologi. XR Skandinavia er tenkt å være en møteplass hvor utdanningsinstitusjoner, industri, offentlig myndighet og publikum kan utveksle tanker, idéer og erfaringer knyttet til XR-teknologi.

Man må se mulighetene

Historisk sett har ny teknologi often bare vært en kuriositet. Til sammenlikning var film bare noe man så som korte klipp på tivoli og liknende, før noen fant ut at man kunne bruke teknologien til å fortelle historier. Slik er det også litt med XR. Det har vært en lang prosess der man har forsøkt seg frem med denne teknologien, og selv om bruken egentlig er langt mer integrert enn man kanskje tror, vi har for eksempel sett stortingspolitikere spille Pokemon GO, så oppleves det likevel som noe nytt. Det er disse Agder XR brenner for å endre. Ikke bare hos sluttbruker, som sakte, men sikkert tilpasser seg, men også de som er villig til å bidra med midler og kompetanse til å bygge en levedyktig og fremtidsrettet industri i Norge. Vi har alle forutsetninger for å få det til, og har allerede mye viktig kompetanse for å skape et levende teknologimiljø som jobber med XR. Både i Agder, men også i resten av landet.


Mosvold bekrefter at det har vært stor interesse og positiv mottakelse for teknologien i forbindelse med promotering Agder XR, og fortsetter arbeidet med å legge til rette for at teknologi, industri og innovasjon fortsetter og møtes og utvikles, både regionalt, men også nasjonalt og internasjonalt.





LLB 2023 er igang

LLB 2023 er igang

Canon styrker sitt Pro-AV sortiment

Canon styrker sitt Pro-AV sortiment