På leting etter framtiden

På leting etter framtiden

Siden 1967 har IBC vært møtestede for kringkastingsindustrien.  Det hele startet i London for 55 år siden, og siden 1992 har IBC vært tilstede i Amsterdam.  IBC ønsket 43000 besøkende velkommen til Amsterdam i september, det er opp fra 37000 besøkende i 2022.  Publikum kommer i all hovedsak fra Europa, Midt-Østen og Afrika, men det er global tilstedeværelse med over 1000 utstillere i 2023.

IBC ønsket 43000 besøkende velkommen til Amsterdam i september, det er opp fra 37000 besøkende i 2022

Denne reporter har kun deltatt på IBC siden 1997, men med over 25 års tilstedeværelse kan jeg slå fast at ting endrer seg.  I forkant av IBC 2023 var jeg litt usikker på om IBC maktet å ivareta sin plass som en møteplass.  Jeg kan fortelle om utstillere og deltakere med en fornyet energi og tro på utviklingstrendene innenfor bransjen.  Likevel synes det også klart at tradisjonell kringkasting har hatt behov for markant justering i etterkant av pandemien.

Folk ser mer visuelt innhold enn noen gang tidligere, men behovet for kjappere og mer sømløse løsninger er skrikene.  Alle må gjøre ting raskere for å få ned kostnadene på innhold og oppsett av dette i denne industrien framover.   For en 6 år siden var det store enkelt aktører som prøvde å kjøre ut sine enkelt løsninger som de nye «alt i ett løsningen», -nå er det i større grad sømløs integrasjon mellom forskjellige aktører som teller.

Tyske Lawo er en av de selskapene som fortsatt satser stort for å ta fatt i integrasjon av dataflyt via IP.

Fortsatt IP for alle pengene

 Tyske Lawo har vært en av de sentrale aktørene i forhold til å levere løsninger for IP-basert video og audioteknologi.  Løsningene deres har vært basert rundt Cloud løsninger og remote produksjon.  På IBC 2023 presenterte de det nyeste innen prosessorkraft med deres .edge Hyper-Density SDI/IP-konverterings- og routingplattformen. Gjennom lisensierte alternativer som proxy-generering og JPEG XS-komprimering, adresserer Lawo båndbredde-begrensninger, strømlinjeformer IP-produksjon og optimaliserer arbeidsflyt. Dette gir deg JPEG XS-koding og -dekoding for komprimering. Lawo understreket på IBC 2023 at all standard eller tilleggs SDI-inngangsfunksjonalitet (Audio Shuffling, Gearboxing og Frame Sync) opprettholdes på deres produkter.

 Arkona Technologies har vært Lawo sin teknologiske samarbeidspartner siden 2012, men nå har partene splittet opp samarbeidet.  I et åpent brev til industrien skriver Arkona Technologies at forhandler avtalen ikke blir fornyet og samarbeidet vil derfor ta slutt 31. desember 2023.   Arkona Technologies viste derfor muskler på IBC 2023, og var tilstede med en 5 ganger så stor stand som i 2022.  Nå skal selskapet lansere egne produkter og løsninger, ryktene forteller at vi bør forberede oss på NAB 2024.

 Amerikanske Ross Video er også en av spillerne som har hatt en markant tilstedeværelse i Europa i de siste årene.  Det europeiske markedet har vist seg å være en bra grobunn for ROSS Videos vekst. I den europeiske regionen har Ross hatt en god vekst de siste årene. Dette tilskrives flere faktorer, som strategisk samarbeid med andre partnere, skreddersydde løsninger til store relevante kunder og en forpliktelse i forhold til service og support som har vist seg konkurransedyktig i forhold til andre leverandører.  

Canon viste sitt nye sett med 14 til 135 mm RF-mount kompatible RF Cinema optikk

 Canon med filmoptikk

 Vi møte John Hudson fra Canon Nordic på IBC, han har stor tro på at Canon makter gi nyheter som markedet etterspør. Canon lanserte på IBC syv nye objektiver med RF-fatning, objektivene skal passe for 4K- og 8K-kameraer og komme med brennvidder på 14 mm, 20 mm, 24 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm og 135 mm. Ifølge Canon skal de ha en optisk gjengivelse som skal passe for eksempel til drama, dokumentarer og musikkvideoer. 

Hudson viste oss også en hel produksjonsflyt basert på deres EOS VR-system som bygget rundt RF5.2mm F2.8 L Dual Fisheye-objektiv.  Dette er Canon sin  løsning på de mange utfordringene som har plaget VR-bildeprodusenter i årevis. For mange betydde VR-opptak, behov for at flere kameraer skulle justeres, plasseres og synkroniseres sammen. Disse separate opptakene ble skrevet som separate filer på separate kort. I etterproduksjon må folk synkronisere og sette sammen disse videofilene. For å hjelpe med noen av disse utfordringene kommer denne optikken med separate venstre og høyre linser– som hjelper deg med å ta stereoskopiske 3D-bilder med et 190° synsfelt til en enkelt fullformat bildesensor, som via Canon sin software løsning matcher dette sammen til fullverdige 190° VR-filer.

John Hudson fra Canon Nordic har stor tro på Canon sin PTZ-satsing

John Hudson fra Canon Nordic har stor tro på at de vil matche markedet med sine nye produkter innen PTZ serien.

 Innenfor 4K PTZ-kameraer har Canon Nordic dukket opp som en formidabel konkurrent, og og er nå en fullverdig konkurrent til en leverandører som Panasonic og Sony. Canon sitt  PTZ-kamera CR-N700 er et profesjonelt PTZ-kamera med 4K60P, 12G-SDI-tilkobling og førsteklasses autofokus.  Løsningen kommer med mulighet for intelligent Auto Tracking.  Dette  gir brukerne et kraftig verktøy for å fange dynamiske bilder i en rekke innstillinger, m ed funksjoner som høyoppløselig bildebehandling, jevne pan-og-tilt-bevegelser og omfattende tilkoblingsmuligheter, er Canon Nordic klar til å være en markant spiller i markedet.

Kinesiske SWIT lanserte et NDI EFP multi-camera produksjons system, med Intercom, TALLY, retur PGM monitoring, som støtter 4K 60P vide overføring via NDI High bådnbredde. Dette systemet støtter alle oppsett via tradisjonelle SDI/Fiber EFP systemer.

Få SDI-løsningen din til å snakke NDI EFP

 Kinesiske SWIT har over lang tid vært en sentral utvikler i forhold til å tilby alternativer innen batteriteknologi for kameraer og lys.  På IBC 2023 kom de med en løsning som gjør at du kan få kamerapakken din med SDI til å snakke fullskala NDI EFP.  SWIT NDI EFP-systemet består av kameraadaptere EC-N200 (for opptil HD) eller EC-N200-4K ( for opptil 4K) og et intercom-kontrollpanel ET-N80 med alt nødvendig tilbehør for ett stopp flerkamera oppsett.  EC-N200-kameraadapteren tar 3G-SDI-inngang fra kameraer, koder det til en HD NDI-strøm over et IP-nettverk.  Vil du kjøre 4K så kan du bruke EC-N200-4K-kameraadapteren som kommer med 12G-SDI-inngang og koder til 4K NDI. Både HD- og 4K-versjonene støtter NDI PGM-kilde dekoding og kommer med monitorutgang via HDMI. Du kan bruke alle typer monitorer på kameraet med HDMI-inngang for å få opp bildesignalet og returnere PGM-video, som et «i bilde-i-bilde-signal». Kontrollknappene på adapteren er tilgjengelige for justering av intercomvolum og Push-to-talk med regissøren/bildemikser. Dette gir deg TALLY-lys for kamerafolket og også utvidet TALLY-lys for programleder. Kameraadapterne støtter PoE-strøm og kommer med V-montert batteristrøm også. 

Arild Skjeggerud fra Barnfind i Norge, har nå solgt over 700 stykk av sin BarnColor løsning løsningen gjør at du enkelt kan koble sammen ulike signaler til et fibersignal, løsningen selges av Danmon i Skandnavia

Fargerikt fra Barnfind

Det norske selskapet Barnfind har Danmon som forhandler i Skandinavia.  I 2023 lanserte de løsningene BarnColor.  Arild Skjeggerud fra Barnfind kan fortelle at de p.t har solgt over 700 enheter og han har stor tro på at de vil makte 1000 enheter innen utgangen av 2023.  Løsningen gjør at du kan koble opp forskjellige typer lyd og bildesignaler i en lenke med 4 forskjellige BarnColor bokser, boksene kommer med forskjellige konfigurasjoner som du fritt kan velge.  BarnColor lar deg håndtere opptil 32 x 3G-SDI-signaler (16 utsignaler og 16 returer). Hver BarnColor-enhet håndterer opptil 8 signaler (4 utsignaler og 4 returer).  Oppsettet kommer med opptil 4 forskjellige fargete bokse som enkelt kan kobles sammen. Dette fleksible systemet er enkelt å installere, oppgradere og bruke. Den egner seg godt for både faste og midlertidige installasjoner.

Skandinavisk forbrødring med Gunleik Groven og Mathias Hekton som lanserer QuineCopy på IBC 2023, en løsning for transcode, lagre og organiserer filmopptaket ditt sømløst

Quine lanserer QuineCopy på IBC 2023

Quine er et selskap med en helt ny ide for hvordan produksjonsflyten i filmindustrien skal ivaretaes.  I følge grunnlegger Gunleik Groven er filmindustrien fortsatt preget av en IT-håndtering som er låst fast i 1990-tallet.  Filmfotografer, klippere og produsenter drukner i løse harddisker med uorganiserte filstrukturer og lite sikring av kopiering og arbeidsflyt.  -Slik det er i dag kan du ikke være sikker på at opptakene dine enkelt kan overføres til post-produksjon forteller Groven.  Dette fører til at mange produksjoner bruker unødvendig med tid og penger på etterarbeid.  Nå har Groven fått med seg svenske Mathias Hekton som produktsjef og salgsansvarlig.  Quine går nå inn i en ny fase med lansering av QuineCopy og QuineCore.  QuineCopy gir deg enkel automatisert sikker kopiering av filmfilene dine , prosjektstrukturering, speiling av data, transkoding av proxyer og skalerbarhet i skyen. QuineCore automatiserer fil og dataflyten i produksjonene dine,fra inntak av media fra kamera til endelig levering til klipp, dette er en løsning både for en enkelfotograf og for større kringkastere.  Løsningen har allerede blitt testet av NRK i Norge.  Du kan nå laste ned en beta-versjon av QuineCopy på https://www.quine.no/quinecopy

Virtuell flerkamera er tingen for å skape nye sportsopplevelser

IBC 2023 oppsummert

 IBC 2023 kom ikke med markante nyheter i forhold til tidligere år.  Det var dog en ting som syntes klart og tydelige virtuell produksjon har kommet for å bli.  Dette er året da man skal lære seg Unreal Engine eller Unity, hvis man vil bli ekspert på å samkjøre kamera- koordinering, virtuell lyssetting og digital bakgrunnsprojeksjon.  Løsningene er oppe og kjører, jeg vil tro at de framover også vil bli noe enklere og billigere.  Mulighetene innenfor virtuell flerkameraproduksjon, har vist seg som en vinner innen gamingindustrien.  Dette er en av de få stedene tradisjonell flerkameraproduksjon og livegaming har smeltet sammen.  Dette er kanskje også en av de få stedene der man kan få unge gutter og menn tilbake til å følge live-TV-.

 Tilslutt vi har ikke pratet om AI, det var tema for seminarer og løsninger, men kanskje ikke helt der ennå i forhold til håndtering av stor mediafiler, men for å sitere ChatGPT om dette:

The future of broadcasting is increasingly personalized. AI algorithms have the capacity to analyze vast amounts of data on viewer preferences, behavior, and demographics.

Den som lever vil se.

Finnes det et liv for Indiefilm

Finnes det et liv for Indiefilm

BURANO lanseres på IBC 2023

BURANO lanseres på IBC 2023