Gjør deg klar for nye Canon C500

Det har gått over syv år siden introduksjonen av den originale Canon C500, som tidligere var Canons flaggskips-kamera før C700 ble introdusert i 2016. Og det er også allerede 4 år siden C300 Mark II ble introdusert. Så nå som konkurransen øker, var det definitivt tid for en oppdatering av Canons profesjonelle filmkamera. På IBC 2019 ble kamera lansert.  Ryktene sier at du vil ha mulighet for å se dette kamera på MonitorRoadShow i oktober.

Splitter nye Canon C500 MARK II vil vi ta med oss på MonitorRoadShow i Norge i oktober sier Kalle Mörck i Canon Nordic

Splitter nye Canon C500 MARK II vil vi ta med oss på MonitorRoadShow i Norge i oktober sier Kalle Mörck i Canon Nordic

Kameraet har nøyaktig samme sensor som finnes i EOS C700 FF og den kan spille inn 5,9K på opptil 60p.   Dette kamera konkurrerer når det gjelder 6K-oppløsning i full frame med Sony sin nye 4:3 sensor (Venice), samt også Panasonic med S1H. På begge disse kameraene får du full oppløsning kun når du fotograferer anamorfisk med 4:3-sensoren (Venice) og 3:2-sensoren ( Panasonic). Canon tar en annen tilnærming for sin profesjonelle løsning og de  bruker en 17: 9-full-frame sensor for å oppnå nesten 6K-oppløsning, noe som betyr at du effektivt vil ha mer oppløsning når du fotograferer med normale sfæriske linser enn på de andre kameraene. Du kan ta bilder med anamorfiske linser ved å bruke et 4:3-bildeområde, men bare i dette tilfellet vil du miste bildeoppløsningen på siden av bilderammen med Canon-sensoren. C500 Mark II tilbyr også anamorfe desqueeze-alternativer for riktig forhåndsvisning av opptakene.

Ny prosessor

Canon tar i bruk den nye DIGIC DV7-prosessoren som lar kameraet spille inn Cinema RAW Light internt på opptil 5,9K samt XF-AVC i 4K 4: 2: 2 10-bit. Så dette kameraet gjør endelig det alle håpet at C200 og C300 Mark II til slutt ville gjort, men nå i en høyere oppløsning med en større sensor, ganske imponerende ut fra spesifikasjonene.  Dette er slik vi ser det den største fordelen med dette kamera, her får du uovertruffen bildekvalitet, stor oppløsning og levert med en kameraløsning der du kan bruke hele Canon sin optikkrekke.

Cinema RAW Light kan levere opp til 5,9K og 4K med opptil 60 bilder per sekund, og ved 2K opptil 120 bilder / sek i cropped modus, dessverre må vi bemerke.

Skyter nesten 6K RAW

Når du bytter til XF-AVC-kodeken i 10-bit 4: 2: 2, kan du skyte 4K DCI, UHD, 2K og HD, da er ikke 5,9K-alternativet en mulighet i denne kodeken. (4K leveres med 5,9K oversample-behandling, så det blir ikke cropped ned). Med XF-AVC kan du også skyte opptil 60 bilder i 4K, og 120 bilder i 2K og HD - men bare cropped.

Kamera kommer inkludert med en  LCD LM-V2  berøringsskjerm som er på 4,3” den er litt større enn den som finnes på C200, og har et fint robust mekanisk monteringssystem.

Canon kommer med en løsning som gjør EVF-valgfritt, noe som er flott, dette betyr at kameraet lettere kan passe inn på gimbals og droner. Grensesnittet som brukes til å koble EVF til kameraet, er det samme som de bruker for andre tilleggsutstyr. EVF i seg selv er en 0,46 ”OLED med 1,77 megapiksler.

Du kan kjøpe en liten utvidelsesenhet som gir deg Genlock, ekstern tilkobling og Ethernet til kameraet.  Du kan også kjøpe en mye større utvidelsesenhet nr 2, denne gir kamera først og fremst en V-Mount til kameraet, og også en DC Out med 24 volt, 2 Ampere, en D-Tap, Genlock, Remote, Ethernet, en B4-linsekontakt, 12-G SDI og samt ytterligere 2 XLR-plugger.

Nye optikk muligheter

Det som er spennende, er at objektivfeste levert med C500 Mark II kan byttes ut av brukeren. Standard EF-montering kan byttes for et valgfritt PL-montering eller for en EF Cine Lock, ved å skru av fire skruer med en umbrakonøkkel. Dette er flott fordi det tidligere var separate EF- og PL-versjoner av mange Canon Cinema-kameraer, og bruksntte var derfor mye mer begrenset.

Kamera er klar for bestilling i desember 2019, og flere Canon forhandlere har allerede bestilt.   Kamera kan sees og oppleves på MonitorRoadShow 2019 i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger i Oktober,  sier Kalle Mörck fra Canon Nordic.  Så det er bare å gjøre seg klar for nye spennende kameraopplevelser.

Canon C500 Mark II kommer med monitor, kamerakropp, minnekort og leser til en pris ac 16.000,- Euro

Canon C500 Mark II kommer med monitor, kamerakropp, minnekort og leser til en pris ac 16.000,- Euro

Trender på IBC 2019

IBC 2019 i Amsterdam