På veien – Et lite blikk på Monitor Roadshow 2017

På veien – Et lite blikk på Monitor Roadshow 2017

20. november 2017 åpnet dørene i Trondheim for Monitor Roadshow i Norge for første gang. Konseptet er adoptert fra våre svenske kollegaer, der de har gjennomført dette i noen år, og muligheten til å kunne se på og ta på det nyeste innen lyd, lys og bildebransjen, også utenfor hovedstaden, har vært en stor suksess. Når man i tillegg får møte, og snakke med de største ekspertene, både nasjonalt og internasjonalt, på produkter og programvare, tror vi dette konseptet også vil fungere i Norge. Og det gjorde det.

Konseptet er enkelt. Vi fylte en lastebil med utstyr, og et fly med utstiller. I løpet av en uke reiste vi rundt til Norges tre største byer, der vi inviterte alle som kunne tenkes å ha en interesse av å treffe en eller flere av utstillerne under samme tak, i deres by.

God trykk i Trondheim

Det var lite å utsette på første dagen i Trondheim. Hotellet lå passe sentralt, vegg i vegg med Lerkendal stadion, et lite steinkast unna NTNU. Selv om vi ikke maktet å konkurrere med stemningen som var i nabolokalet kvelden før, mens vi rigget. Rosenborg feiret sitt 414. seriegull, og vi bygget utstilling mens Torstein Flakne (fra Stage Dolls) og Dag Ingebrigtsen (forelska i lærer ’n) gikk igjennom et repertoar bestående av samtlige trønderhits noen sinne, på banketten ved siden av. Når utstillingen endelig var oppe, kunne vi legge oss, forventningsfulle som barn på lille julaften.

Dagen startet godt og samtlige stands var godt besøkt hele dagen. Det var god bredde på sammensettingen av utstillere. Videoutstyr, Engströms og Foto.no hadde alle med seg et bredt utvalg av alt man trenger til produksjon av film, inkludert lys, lyd, postproduksjon og selvsagt kameraer. I tillegg til disse bredde bedriftene var det også flere som var mer dedikerte til et område, som Deluxefilm, Futuresales og Atendi, som fokuserte på lys, Sennheiser og Avon satt lyd i fokus, Canon hadde utelukkende med kameraer, i toppklasse, og Axon TV holdt foredrag og presenterte produkter innen infrastruktur.

Vestlandet ventet

Den korte flyturen til Bergen ble kun slått på lengde av den betydelig kortere taxituren til hotellet ved Flesland. Fasilitetene var upåklagelige, men neste år legges roadshowet til sentrum. De som kom satt stor pris på utstillingen, særlig Anders Mjelde som var heldig å vinne DJI Phantom 4PRO dronen som var til utlodning til alle som møtte opp. Han uttalte seg positivt allerede før han visste at han vant. I Bergen var vi heldige å få besøk av Pandora Film. Det Bergensbaserte produksjonsselskapet står bak flere kjente TV-produksjoner. Kanskje mest kjent er Tid for hjem, som går fast på TV2. Jan Inge Skogheim, som er regissør og medeier i Pandora tok med seg fotograf Vegard Bergheim Dale og leverte en presentasjon om arbeidsflyt og ga et innblikk i hvilket utstyr de bruker for å produsere film.

Totalopplevelsen for de som kom til Flesland for Monitor Roadshow var god, selv om utstillerne gleder seg til flere besøkende når vi kommer til Bergen sentrum i 2018. Og vi også. Den største skuffelsen var nok at mange måtte returnere til hotellet etter at de fleste flyene fra Bergen ble kansellert, og vi fryktet det verst for lastebilen som skulle ta seg over fjellet til Oslo, med beskjed om at alle overganger var stengt.

Kompetanse og kunnskap

Monitor Roadshow er ikke utelukkende en utstilling for utstyr. Vi har en målsetting om å øke antallet workshops og seminarer i 2018. Denne gangen hadde vi to faste foredragsholdere på hvert stoppested. Axon TV hadde en presentasjon, som litt spøkfult ble forklart slik: Kjøper du vår boks, så slipper du å høre på meg. Den gjør for deg, det jeg forklarer. Det hans foredrag handler om er HDR og Wide Color Gammut. Deres utstyr konverterer en HD-kanal til 4K HDR, noe som alle vet kommer mer og mer. Axon leverer utstyr til infrastruktur for TV-selskaper og har tekniske løsninger for IP, og løsninger for annen kringkasting av signaler.

Avid reiste rundt sammen med Videoutstyr hadde to presentasjoner hvert sted om filmredigering med gigantens utstyr og programvare. Øystein Riise Næss forklarte hvordan man forholder seg til de forskjellige kamerateknologiene, formater, oppløsninger og fargerom. Det handlet i stor grad om hvordan man jobber med å kombinere forskjellige materiale på en fornuftig måte for å få best mulig resultat.

Topp i tigerstaden

Det var fra alles side knyttet stor spenning til hvordan Oslofolket ville ta i mot Monitor Roadshow. Mange fryktet at det var for mange valgmuligheter, og at roadshowet ville drukne i disse. Heldigvis holdt vi oss ikke bare flytende, men cruiset inn til en god avslutning, for besøkende, utstillere og ikke minst for oss som arrangører. De besøkende var en god blanding av potensielle kunder for utstillerne og potensielle utstillere for neste roadshow.

På standen til Foto.no fantes et rikt utvalg av utstyr til opptak og etterarbeid av film. De har nettopp igangsatt en satsning på profesjonelt videoutstyr, og det er også derfor de har kastet seg på roadshowet. Linus Börjes viser gledelig frem det de har md av kameraer, blant annet Panasonic EVA, redigering- og distribusjonsutstyr fra Blackmagic Design og lys fra Aputure.

Deluxefilm nye store satsning er Dedolight, og Thomas Diseth er rask med å vise fordelene med disse små, men svært fleksible lampene. Med låvedører som har en unik uttrekksfunksjon for ekstra blending er det spesielt godt egnet for styring av lyskildene. Diseth, som er en erfaren lysmann selv, har stor tro på at dette utstyret, som kommer i en hendig, liten pakning vil gjøre lyssetting enklere for Norske filmarbeidere.

Avon Lyd tilbyr produkter, installasjon og rådgivning til profflydmarkedet. De skreddersyr løsninger for et bredt spekter av kunder over hele Norge, og har spesialisert seg på salg og installasjon av konsertlyd, restaurant- og klubbsystemer, konferanselyd, kirker, forsamlingshus og skoler. På deres stand fikk man god oversikt over hvilke løsninger de kunne tilby, i tillegg til at de i jubileumsrus holdt konkurranse i Trondheim, der de har hovedkontoret sitt.

Atendi tiltrakk seg størst beundring fra de andre utstillerne for sin praktiske utstilling. I realiteten en stor flight-boks, som var spesialbygd til formålet. Et produkt de selv tilbyr. Innholdet var et solid utvalg av lysprodukter, og kanskje mest interessant var deres byggesett-lyssett, som kunne kobles sammen i nesten alle tenkelige konstellasjoner.

Futuresales tok turen fra Danmark, og med seg på reisen hadde de et solid utvalg av lys for scenebruk. De har stor kompetanse innen installasjoner for sceneteknikk, og leverer utstyr enkeltvis og som del av større totalløsninger.

Sennheiser stilte med forvirrende like navn og et variert utvalg av produkter på Monitor Roadshow, blant annet Handmic Digital, MK 4 digital studiomic, ClipMic digital og et ganske fascinerende headset som tok opp 360 lyd. I tillegg stilte de med sin kompe­tanse og gode humør, selvsagt.

Canon stilte med internasjonalt mannskap, i hvert fall i skandinavisk perspektiv, og et lite knippe kameraer til forskjellige bruk. Cinema EOS C200, et perfekt kamera for uavhengige filmskapere. XF400 / XF405, et kamera som retter seg mot kunder som har behov for produksjon av internfilm, eller enkel nettproduksjon. I tillegg har de med seg ME200S-SH. Dette kamera er spesielt godt egnet for politiet, militære eller andre som har bruk for opptak med ekstremt store ISO-verdier.

Videoutstyr leverer utstyr til alle mulige brukere. Det er mye film og lyd, og det de helst ville fortelle om hva en catchbox. En firkantet, polstret mikrofon, som kan kastes rundt, og på den måte senke terskelen for at folk skal ta ordet i større forsamlinger, på konferanser, skoler og andre steder. Det er tilsynelatende en artig gadget, men som har stort potensiale for bedre kommunikasjon blant de som ikke er vandt til å snakke i mikrofon til vanlig.

Svenske Engstöms har lenge hatt norske kunder. Det har de tatt konsekvensen av og etablert en avdeling i Norge. Den drives av Rolf Ravndal, som tidligere jobbet i Mediability. Det Engströms er store på er kameraer og tilbehør. Alt som skal til for å gjøre en god TV- eller filmproduksjon.

Fremtiden neste

Konklusjonen, da vi pakket sammen for siste gang, var at dette er noe vi gleder oss til å gjenta i 2018, og det er også tilbakemeldingene fra utstillerne. Derfor har vi allerede begynt arbeidet med rekrutering i desember, og ser frem til å ønske velkommen til et like vellykket roadshow i november 2018, bare mye bedre.

Atendi blir TMBs nordiske distributør

Atendi blir TMBs nordiske distributør

Sennheiser hever røstene for The Voice

Sennheiser hever røstene for The Voice