En underfundig venn i mørket

En underfundig venn i mørket

Første gang jeg kom bort i Aputures B7c var under innspillingen av kortfilmen MYRA, der jeg jobbet som lysmester sammen med Thomas Diseth. Filmen er regissert av Samuel Askland Gordon fra Larvik, fotografert av Sam Chatterjee fra Los Angeles og Produsert av Geir Bergersen fra Skagerak Film. Filmen ble innspilt av et team på 15 fagfolk, mange av de fra Vestfold og Telemark. Prosjektet fikk støtte av Sørnorsk filmsenter og er i skrivende stund under postproduksjon.

B7cene ble i hovedsak brukt til de praktiske lampene på settet, spesielt i stua men også på soverommet til hovedrolleinnehaver “Markus” spilt av Levi Amundsen Sørheim. Hvor “Mor” MYRA har div overraskelser til Markus i familiedramaet hvor “stesønnen” Markus blir med på tur til Göteborg.

Pærene var litt ømfintlige å jobbe med i starten, men når en fikk knappene og systemet inn i fingrene, skulle de vise seg å bli til stor hjelp under innspillingen. Utfordringen var ofte tidspress, da Chatterjee ønsket raske justeringer av temperaturene, lysstyrkene og formene, underveis under opptak. Tid ble spart og over en ukes tid fikk de testet seg godt i felten. Pærene kan også formes og pyntes med forskjellige lampeskjermer som ved siden av appen spiller en stor rolle når en skal designe rommet. Jeg brukte dem selv sammen med noen gode gamle c-stands, floppier, flagg, diffusjonsrammer og mitt nettbrett.

Aputure kan styres med egen app på nettbrett.

Disse smarte LED lyspærer kan benyttes i alle vanlige standard E27 støpsler og kan om nødvendig gå på batteri. Dette gir fleksible muligheter for kreativitet og spennende løsninger for belysning der en måtte ønske det. B7cen er stor og er vesentlig større enn en standard E27 pære. De kan lades i et E27 støpsel så lenge det er slått på. En blir da ikke avhengig av å kjøpe hele kofferten. B7cene kan kjøpes individuelt å kommer i en godt beskyttet eske. De lades dog vesentlig langsommere enn i smart kofferten som selges med 8 stk B7c pærer, kofferten er praktisk både til ladning og til frakt. 

Pærene kan lades i denne kofferten.

LEDene kan individuelt gjøre svært mye i rommet eller i sine nære omgivelser og kan på 0,3 meter avgi 1180 lux å dimmer ned til 32 lux på 2 meters avstand ved innstilling på 6500K. I den andre enden av skalaen kan B7cen avgi 470 lux på 0,3 meter og gå ned til 12 lux på 2 meters avstand, dette på  2000K. De gir en svært jevn distribusjon av lys og belyser best mellom -68 til 68 grader. CCTen strekker seg fra 2000K til 10000K og de avgir 570 lumens.

Pærene kan enkelt plasseres ut så de ikke synes på settet.

Pærene kan styres individuelt eller i grupper, med mye omhu gjennom appen Sidus Link. Inne i appen finner du i tillegg svært mange muligheter, spesielt om du har mange lyskilder og “Practicals” Du kan trykke deg gjennom menyen å gjøre deg kjent med begreper som CCT, Sourcetype, Sourcematch, CTO/B, HSI, Picker, System, Manual, Picker FX og sist og ikke minst Music FX der du kan også laste inn din favoritt sang eller en egenkomponert låt for så å programmere ditt eget lysshow. I tillegg kan du velge mellom hvitt lys, Gel, Color eller Appens 9 effekter som f eks: Papparazzi, Fireworks, Faulty Bulb, Lightning, TV, Party, Pulsing, Cop Car and Fire. Fra det enkle og minimalistiske til det komplekse og kaotiske kan det være en spennende reise for øyet å se hva en kan få til hjemme i huset eller i leiligheten.

Appen gir deg også muligheten til å jobbe raskt når ting skjer fort på settet, en kan gjøre kjappe forandringer underveis gjennom de forskjellige delene i scenene. Det gjelder å skape sine egne systemer for å identifisere hvilken pære som er hvem og når ting går fort og det er mange i sving kan det by på utfordringer om en ikke holder tungen rett i munnen. Med touchscreen kontroll på nettbrettet eller på smarttelefonen kan lysmesteren raskt få på plass det DOPen ønsker. Dimming, temperatur og farger, kan nå designes raskt for å få frem de emosjonelle trådene i scenene til den aktuelle produksjonen.

Disse LED pærene gir individuell og kreativ kontroll på en måte som tidligere bare var en fantasi, bruken av praktiske lamper på settet har aldri, slik jeg ser det vært mer spennende, lys designen kan tilpasses de fleste bruksområder og stemningen kan en reguleres deretter. Fra romantisk og sensuell, et rave, kalde styrerom, en ensom korridor med pulserende lyspære og kanskje et helt blått rom. Det er kun antall lamper og kreativitet som kan sette grensene på hva en kan få til med denne typen pærer, inne eller ute i nattens mulm og mørke…

Tilbake i manesjen LLB 2023

Tilbake i manesjen LLB 2023

AJA ColorBox

AJA ColorBox