Med Giske-film til Amsterdam

Med Giske-film til Amsterdam

Håvard Bustnes sin dokumentar om Trond Giske hadde premiere på dokumentarfilmfestvialen IDFA i Amsterdam den 22. november 2022. I et Covid-rammet Amsterdam ble filmen vist under den engelske tittelen «Name of the Game». Dette er et forsøk på å rekapitulere de siste 3-4 årene med politisk historie, der Bustnes drar på tur sammen med Giske gjennom Trøndelag.

Regissør Håvard Bustnes og teamet fra produksjonsselskapet UpNorth Film

Filmen fikk ved finansiering kritikk fra enkelte fordi de var redd for at dette skulle være en pro-Giske film, støttet og produsert lokalt i Trøndelag. Regissør Bustnes presenterer filmen som et oppgjør med en ukultur som ødelegger for særlig unge kvinners plass i politikk og samfunnsliv, før premierevisningen understreket han at dette var en film for å stå opp for kvinner også i sin egen familie. I løpet av dokumentarfilmen reflekterer regissøren på om han blir fanget av Giskes narrativ, der han blir en del av Haddy Njie og Trond Giskes liv bak kulissene.

Filmen er en effektiv og velfortalt rekapitulering av hvordan #metoo og maktkamp preget både det interne politiske spillet i Arbeiderpartiet, og hvordan VG og andre nasjonale medier jakter på avsløringer rundt Giske. Bustnes sin fortellerstemme insisterer på at han forteller en historie med kritisk distanse, men for publikum kan det være uklart hvilken fortelling han egentlig prøver å forfølge. Symptomatisk blir det at det er redaktør i trønderdebatt og ex-politiker Snorre Valen, som bli den tydelige fortellerstemmen i filmen. Valen både oppsummerer, analyserer og kommenterer filmens tema etter som Bustnes rekapituler tre år med politisk historie. Filmatisk velger ikke regissøren å analysere hvordan Giske gjennom over tretti år i norsk politikk, har tilegnet seg så mye uformell makt at få våger å stå opp i mot han. Han synliggjør det når vi i filmen får se Trøndelag AUF marsjere ut av årsmøte salen i 2020, men heller ikke da kommer vi bak kulissene av hvordan politikk skapes i Trøndelag Arbeiderparti.

At det lages politisk dokumentar som tar for politiske prosesser over tid er prisverdig. Filmen vil ha den norske tittelen “Trond Giske – Makta rår” og vil få norsk kinopremiere 18. mars 2022. Da får publikum mulighet til å gjøre seg opp en mening om dokumentaren hadde trengt mer drama, sterkere grad av undersøkende journalistikk eller om dette er et veltruffet bilde på norsk #metoo. Vi kan iallefall love en film med et ypperlig filmfoto og veldrevet klipping som driver fortellingen framover. Løp for å se på nærmeste kino.


Massehypnose på kino i Gøteborg

Massehypnose på kino i Gøteborg

IBC 2021 avlyses i desember

IBC 2021 avlyses i desember