Massehypnose på kino i Gøteborg

Massehypnose på kino i Gøteborg

Gøteborgs filmfestival lanserer The Hypnotic Cinema – et suggestivt eksperiment der besøkende utfordres til å gi slipp på kontrollen før filmen og la seg hypnotisere. Gjennom The Hypnotic Cinema undersøker festivalen om det er mulig å forsterke eller utdype filmopplevelsen for de besøkende som tør å slippe sine egne tanker.

– De siste årenes regler og restriksjoner har synliggjort hvordan orden i samfunnet opprettholdes og hva det egentlig er som styrer folks tanker og atferd. Kanskje vi ikke tar beslutninger så selvstendig som vi tror? Gjennom The Hypnotic Cinema ønsker vi å reise spørsmål om underkastelse, grenseoverskridende og kontroll, sier Jonas Holmberg, kunstnerisk leder ved Gøteborgs filmfestival.

 Før de tre utvalgte filmene vises, vil en hypnotisør utføre en massehypnose fra scenen på Stora Teatern, som setter publikum i en bevissthetstilstand tilpasset den spesifikke filmen. Etter endt forestilling brytes tilstanden av hypnotisøren.

 Filmmediet og hypnosen har mange felles referansepunkter. I tidlig filmhistorie ble den oppslukende kinoopplevelsen ofte sammenlignet med hypnose, en slags bevisst mental underkastelse i et grenseland mellom drøm, søvn og våkenhet.

– Å se en film på kino kan være ekstremt hypnotisk. Hjemme med nettbrettet er det mye vanskeligere å opprettholde det fulle fokuset du trenger for å virkelig synke inn i filmen. Nå som filmfestivalen i Gøteborg kommer tilbake på kino, legger vi til enda et hypnotisk lag. The Hypnotic Cinema er både en hyllest til og en forlengelse av kinoopplevelsen, sier Jonas Holmberg.

The Hypnotic Cinema er en del av årets festivalfokus Disorder, som utforsker grenselandet mellom uorden og orden, i våre samfunn og i oss selv. Les mer om Focus: Disorder her.

Tre av festivalens filmer vises som en del av The Hypnotic Cinema. Det er tre suggestive filmer som på ulike måter tar seeren med på en følelsesmessig reise, og som også tematiserer menneskers forhold til ulike bevissthetstilstander.

Du kan se en trailer for opplegget her:

Ny nordisk salgssjef

Med Giske-film til Amsterdam

Med Giske-film til Amsterdam