Levende lyd - fra Saramonic

Levende lyd - fra Saramonic

Saramonic produsere et rikholdig utvalg av mikrofoner og opptaksutstyr til bruk i videoproduksjon. Produktlisten inkludere mikrofoner som kan brukes til alt fra smarttelefoner til vanlige videokameraer, i tillegg til lydmixere i flere størelser. Det er bredden på utvalget, samt solid beholdning av reservedeler, som hos andre produsenter må bestilles med lang ventetid, som gjør Saramonics produkter interessante. I tillegg til at det er høy kvalitet til en veldig gunstig pris, sammenliknet med tilsvarende produkter.

I Norge distribueres Saramonic av Focus Nordic, og vi har tatt en prat med Helge Rose, som entusiastisk gir oss en gjennomgang av de forskjellige systemene. - Dette er lydutstyr som dekker nesten alle behov, og som passer for ivrige amatører like godt som profesjonelle filmarbeidere, kan Rose fortelle. Den første han trekker frem er en enkel, men god direksjonell kondensatormikrofon som kan plasseres på toppen av kameraet. Et ganske standard podukt, men med en kjekk hodetelfonutgang, om man selv ikke har en slik. I tillegg kan man koble en ekstra mikrofon til mikrofonen gjennom ekstra mini-jack inngang. SR-M3 har 200 hz high-pass filter og man kan stille opptaksvolumet i to forskjellige nivåer, 0 og +10db.

Helge Rose i Focus Nordic

Helge Rose i Focus Nordic

Videre har de SR-NV5, som også er en direksjonell kondensatormikrofon, men med litt bredere bruksområde. Den kan brukes til DSLR-videoopptak, filmopptak, feltopptak, lyddesign og kringkastingsprogrammer. Den har lav støy og høy følsomhet, og trenger 48 volt strømkilde. Den er en pratisk shotgun-mic, som kanskje skiller seg mest ut med den klare røde metallic-fargen.- Vi synes det er spennende at Saramonic velger å gi noen av produktene litt spenstige farger, forteller Rose. En uttalelse det er lett å være enig i. Det kan være en hårfin balanse mellom elegant og glorete, men det er på rett side. Disse to mikrofonene er to, av flere som finnes i Saramonics sortiment.

Trådløse tendenser

De har også trådløse sendere og mottakere, først og fremst to forskjellige typer, som kan kjøpes enkeltvis, eller som forskjellige kit. UwMic9 RX-XLR9 trådløs UHF mikrofonmottaker som kan plugges direkte inn i kameraets XLR-lydport, eller med mini-jack tilpasses til hvilken som helst lydforbindelse. Den støtter Saramonic UwMic9-sendere som LAV-pakken, XLR eller Håndmic. Får strøm via AA-batterier eller med USB-type C-tilkobling. Enkel- eller dobbel-mottakermodus kan støtte opptil to sendere, men med fast mono XLR-utgang. Det store kittet kommer med to sendere, men det er også mulig å kjøpe et mindre med en sender og en mottaker. Disse er enkle å bruke, det fikk vi testet, og er nærmest plugg and play. De kan selvsagt kobles de alletyper mikrofoner, men det er vel først og fremst mygger disse brukes til. Mottakeren plasseres i blits-skoen, og er helt uproblematisk å bruke med en DSLR, om man ønsker det.

VmicLink5 HiFi Systemet kan kalles neste generasjons digitale trådløse systemer. Det utnytter den nye 5.8 GHz-overføringsteknologien til å overføre lyd av høy kvalitet. Det er i stand til å konstant monitorere og hoppe mellom frekvenser for å opprettholde det sterkeste signalnivået på opptil 30 meter. En mottaker kan arbeide med opptil tre sendere samtidig, noe som gjør det til et nyttig og fleksibelt verktøy for lydopptak, DSLR-video, feltopptak, filmskaping, broadcast og TV, elektronisk nyhetsinnsamling (ENG), intervjuer, lyddesign og mer.

Videre har Saramonic også forskjellige lydmiksere. En vi får se er SR-PAX2 som er en tokanals aktiv audiomikser med forforsterker og phantom power, spesielt designet for speilløst digitalkamera, Blackmagic Design pocket cinema kamera eller DSLR kamera med mikrofon jack. Det festes i kameraets stativfeste, og har selsagt gjenger under så det hele kan settes på stativ. Det er en kompakt og lett mikser som er i stand til å ta opp lyd i profesjonell kvalitet fra to kilder og mikse dem inn i kameraet. Det har to sett med innganger, og kan dermed ta i mot signaler fra et bredt spekter av mikrofon- eller linjenivåkilder som balansert XLR-mikrofoner, 3.5mm mikrofoner, trådløse mikrofoner og eksterne lydmiksere. mini-jack inngangene er også ideelle for tilkobling av lydenheter med tilsvarende utgang som en smarttelefon eller en MP3-spiller, eller liknende. Inngangsnivåene på hver kanal kan enkelt styres med egne nivåbrytere.

God lyd, også til enkle produksjoner

Saramonic har også utstyr til å gjøre opptak med smartelefon, og få utmerket lyd. Deres SmartMixer er en komplett løsning for å ta opp god stereolyd til smarttelefon. Det er også mulig å koble på profesjonelle mikrofoner via XLR-kontakt. Den leveres med to kondensatormikrofoner som sammen gir stereo-lyd.. De kan roteres fritt for lydopptak i den retningen lyden befinner seg, og er utstyrt med et pop-filter for å øke lydkvaliteten. I tillegg kommer den også med en Mini-XLR-XLR-adapter slik at du kan koble profesjonelle mikrofoner til, både trådløse og kablede. Disse kan phantommates med 48 volt takket være 9 volts-batteriet som driver mikseren. Det er også volumkontroll, og du ser hele tiden lydnivåene på LCD-skjerm. Det er to mini-jack kontakter, en for lyd til telefonen og en for hdetelefon. SmartMixer leveres med et håndtak og holdere som tar alle telefoner, også de største modellene. Denne bidrar til å gjøre videoopptakene enda mer stabile, og hele kan settes på stativ om det er behov for det. Telefonen skrus inn i metallklemmen, og på toppen av SmartMixern finner du en blitzsko for montering av mikrofonholder eller mottaker for trådløse mikrofoner. Det finnes også mulighet til å montere ekstrautstyr i telefonholderen ettersom den er utstyrt med to ekstra 1/4"-20 gjenger. Alt i alt kan dette utstyret gjøre at telefonen kan bli et godt ekstraverktøy, for journalister og andre innholdsprodusenter, som trenger god lyd til gode bilder.

Det vi får demonstrert er et lite utvalg av hva Saramonic har å tilby. En rask titt på siden deres viser at det også finnes trådløse, håndholdte mikrofoner, håndholdte lydopptakere, lyd til GoPro og veldig mye mer. Focus Nordic lagerfører mer enn 130 produkter, og en del av dette er smådeler, som det kan være kjedelig å miste, og ofte tidkrevende å erstatte. At de finnes på lager gjør dette enklere. Saramonic virker å ha det som skal til for å konkurrere med etablerte merkevarer, og for en hver bruker, er de snillere mot lommeboken også.

Velkommen til fargeriket

Velkommen til fargeriket

Web-TV fra LLB 2019

Web-TV fra LLB 2019