Velkommen til fremtiden

Velkommen til fremtiden

Ole Dokka har hele livet vært nysgjerrig på teknologi, og selv om livet har gitt han varierte muligheter profesjonelt, har han alltid på en eller annen måte knyttet det til bruk av nye, spennende tekniske løsninger. I dag jobber han med romfart, ikke direkte med teknologien, men tidligere har han vært både offiser i forsvaret, billedkunstner og strategi- og innovasjonsleder i oljebransjen. Han var tidlig på banen med å ta i bruk mulighetene som kunstig intelligens byr på.

Man kan si hva man vil om kunstig intelligens (heretter kalt AI), men den har kommet for å bli. Det er like greit å ta den til seg. Fra nå handler det mer om hvordan man lærer seg å bruke den, fremfor om hvordan man kan stoppe den. Ole Dokka er en teknologipositiv mann som tidlig var ute med å inkludere AI som et verktøy i sin hverdag. For når alt kommer til alt, så er det det AI er. Et verktøy.

Helt siden Alan Turing egenhendig vant krigen for oss alle har utviklingen av AI vært noe enhver teknologiinteressert har fulgt med argusøyne. Noen har vurdert det som en kommende katastrofe, mens andre har ønsket det velkommen som en digital hverdagshjelper. Dokka har valgt å sympatisere med sistnevnte holdning, og ved siden av å benytte seg av mulighetene AI gir i eget arbeid, bruker han også tid på å holde foredrag om fenomenet fra tid til annen.

Ole Dokka er teknologipositiv og bruker AI for å forenkle sin arbeidshverdag.

Hva er egentlig AI?

I utgangspunktet er jo ikke AI smartere enn du er selv, men siden den umiddelbart har tilgang på mye mer kunnskap enn du har, er den om ikke annet, mer kompetent. Kompetent i forståelse av mer kunnskapsrik, og det er et fortrinn den har som kan nyttes av den som tar AI i bruk. Alt handler om hva man forer AI med, av informasjon. Man må stille de riktige spørsmålene, og dermed få de riktige svarene.

For bare et år tilbake var AI noe man først og fremst assosierte med science fiction, men i løpet av høsten 2022 skjøt utviklingen fart for alvor, og er nå blitt nærmest allemannseie. For mange som har fulgt med litt på avstand har det kanskje vært en kuriositet, men stadig flere ser hvordan AI-teknologien kan fungere som et glimrende verktøy, både kreativt og praktisk.

- I sannheten har nesten alle allerede levd lenge med AI som del av livet, forteller Dokka. De sosiale medienes algoritmer var vårt første møte med konseptet, og alle har følt på hvordan innholdet man blir eksponert for, speiler det man allerede er interessert i. Det er et eksempel på AI. Så vi har alle levd med fenomenet i en lang, lang stund, men endringen nå handler om at vi interagerer med den direkte og ser hva den kan gjøre.

Hva kan den gjøre?

For den kreative industrien kan AI være et verktøy som forenkler en del prosesser som tidligere tok opp mye tid, og spiste av et knapt budsjett. Det er enkelt å ta utgangspunkt i filmindustrien der man kan se for seg at AI kan bidra til å stramme opp manus, blant annet gjennom språkvask, utarbeide storyboards og etter hvert også bli et verktøy som kommer med forslag til redigering og klipp. - For scenografer og kostymører kan allerede AI levere gode skisser og moodboards mye raskere enn det en illustratør vil være i stand til, forklarer Dokka. Siden AI av natur er teknologi som lærer er det egentlig bare fantasien som begrenser hva den kan gjøre, og det er naturlig å forestille seg at den etter hvert også vil kunne foreslå koreografi, gjøre akustikkanalyse, sette belysning og egentlig alt annet man ellers bruker tid på å prøve seg frem til. Bare mye raskere.

For mange vil også AI kunne løse en rekke administrative oppgaver som ellers både er en nedprioritert og mislikt del av den kreative prosessen. Søknadsprosesser er et eksempel på dette, men man skal være klar over at det også vil være en mulighet at de som behandler søknadene etter hvert vil ta i bruk av for å skille søknadene fra hverandre, med tanke på om de oppfyller vilkår. Så det kan bli en kamp, AI mot AI.

AI er med andre ord vel så mye et praktisk verktøy, og de som utnytter dens potensiale mest fornuftig vil etter hvert føle at man ikke kan unnvære den, på samme måte som de fleste av oss ikke kan unnvære internett for å fungere i samfunnet.

Hva kan den ikke gjøre?

AI vil aldri kunne erstatte kreativitet. Dokka er tydelig på dette. AI av alle typer vil kunne skape fantastiske bilder, fengslende tekst og vidunderlig musikk, men ikke uten instruksjoner. - Dens begrensninger ligger altså hvilke instrukser den får og hvordan den blir opplært, utdyper Dokka. Om man tror AI er en snarvei suksess, graver man i virkeligheten sin egen grav.

Er AI et problem?

Når AI diskuteres er veien kort til at man tenker på en dystopisk fremtidsvisjon som kulminerer i en kamp mellom mennesket og maskinen. AI har ikke moral, så det er ikke underlig at tankene raskt går i mørkt. Likevel er dette en forestilling som er sterkt drevet frem av underholdningsindustrien, og som kanskje er overdrevet sensasjonalistisk. Det er farlig å være naiv i forhold til hva en maskin kan gjøre om den får for mye makt, men for å holde oss til en praktisk innfallsvinkel er det mer hensiktsmessig å se på hvilke utfordringer man kan ha med AI i en hverdag, fortsatt lik den vi opplever.

Maskinen er bare så smart som den er lært opp til å være, og den lærer ved å bli stilt gode sprøsmål. - Det er en viss fare for at man får homogene resultater om man ikke vet hvordan man skal stille de rette spørsmålene, og bruke AI på en riktig måte, understreker Dokka. Utvilsomt vil AI, som alle andre teknologiske fremskritt, ta over oppgaver som tidligere ble utført av mennesker. Noens oppgaver vil bli overflødige, og en rekke mennesker vil være nødt til å tilpasse seg for ikke å bli uten arbeidsoppgaver. Man kan se for seg at det vil dukke opp nye yrkestitler som på en eller annen måte er en variant av "AI-operatør". Disse vil gå på bekostning av andre, men det er en del av livet, og helt siden luddittene klagde over vevmaskinen under den industrielle revolusjonen har det alltid vært noen som har motsatt seg, og kjempet mot teknologisk utvikling. Dette finnes to typer mennesker. De som omfavner utviklingen, og de som motsetter seg den. Det eneste de har til felles er at de er ute av stand til å påvirke endringene.

Eller er det ikke et problem?

AI er kanskje ikke uforbeholdent uproblematisk, men fordelene veier langt tyngre enn de potensielle ulempene, mener Dokka, nettopp fordi det er en teknologi som har kommet for å bli, og dermed ikke kan stoppes. Det blir som å kjempe mot trafikklys. Eller vindmøller (med referanse til don Quijote, ikke den moderne debatten om vindkraft). Diskusjonen rundt AI kan til en viss grad minne om den man hadde i internetts barndom der musikk og film ble delt uten produsentene fikk en del av inntekten. Mange store selskaper ble tatt på sengen, og forsøkte ved lov å forby utviklingen, før det hele etter hvert endte med suksess for selskaper som Netflix og Spotify. Tjenester som selv teknologiresistente minstepensjonister født før krigen i dag benytter seg av. AI vil bli en like naturlig del av hverdagen som de nevnte tjenester. For mange har den allerede vært en del av dagliglivet. Mange har fått hjelp av Alexia og Google til å foreslå kaker, middagsoppskrifter og bursdagsgaver allerede, uten at man har tenkt på at de har vært en kunstig intelligens som har strukket ut en digital, hjelpende hånd. - Verden har dessuten en hel del store utfordringer som vi trenger all hjelp for å løse, og AI er en av de hjelpemidlene vi bør vurdere, mener Dokka.

AI er ikke Deep Fake

For mange er det en kobling mellom AI og konseptet Deep Fake, men det er i beste fall et resultat av kunnskapsløshet. For å forklare det enkelt så er Deep Fake en av flere uhederlige måter å bruke AI på, men på samme måte som en kniv ikke nødvendigvis er et våpen, er AI kun et verktøy som kan brukes negativt. Deep fake i seg selv er heller ikke nødvendigvis negativ, det vi har skrevet om tidligere, men det er klart at det lett oppfattes som juks når man bruker teknologi til å la ekte mennesker snakke, eller bevege seg på en måte som de i realiteten ikke har gjort.

Det gjenstår fortsatt å se hvordan forskjellige myndigheter, og de store bransjeaktørene forholder seg til denne nye teknologien. Men helt ærlig vil enhver begrensning i bruk av AI kun påvirke de som følger regler, mens det alltid vil være noen som benytter teknologien uavhengig av juridiske begrensninger. Dokka anbefaler at det heller fokuseres på å opplære alle til både forsvarlig bruk av AI-teknologi og til å lære seg å forholde seg til at den finnes, og at man blir flinkere til å kjenne igjen når AI har vært involvert.

Bildekreditt: Coverbildet er skapt hos Gencraft.com ved å bruke følgende instruksjonstekst (prompt):
AI technology being presented to an audience of filmmakers

Ny mann hos Danmon

Ny mann hos Danmon

Qvisten og Stargate Media slår seg sammen

Qvisten og Stargate Media slår seg sammen