Lær mojo: Ivo Burum viser hva Sennheisers AVX er god for, på journalist-workshops

Dr. Ivo Burums profesjonelle liv dreier seg nå i stor grad om mobil journalistikk, eller mojo som man sier på engelsk. Helt siden han kjørte sine første kurs i 2010, har den prisbelønte TV-forfatteren, regissøren, produsenten og journalisten undervist så forskjellige deltakere som urfolkssamfunn i nordterritoriet i Australia og journalistikkstudenter i Kina. Han taler på internasjonale konferanser og driver nettstedet www.smartmojo.com, der han fremmer mojo-filosofier, -ferdigheter og -teknologier. Det er stor etterspørsel etter disse mojo-workshopene fra store medieorganisasjoner, journalistikkinstitusjoner og universiteter som underviser i journalistikk. I 2015 gjennomførte Dr. Burum de første workshopene med de nye intelligente Sennheiser AVX-systemene for kameraer. I 2016 vil han starte på en ny runde med mojo-workshops i Myanmar, Jordan, Norge og Sverige.

“Jeg fikk høre om AVX via en rekke nettsteder i bransjen. Ryktet gikk om at Sennheiser vil slippe et nytt, mindre, profesjonelt trådløst lydsystem og combo-kit. Jeg tenkte umiddelbart at dette kunne være perfekt for mobile journalister”, uttaler Ivo Burum, som har mer enn tretti års erfaring fra TV og mediebransjen. “Jeg følte at den kompakte størrelsen, den solide konstruksjonen og især det enkle paringssystemet gjorde systemet ideelt for mobile journalister, slike som helst vil slippe å måtte ha en mastergrad i teknikk for å lære å mestre utstyrssiden av journalistikken! Så jeg prøvde ut et system i løpet av mine forrige kurs i Norge og Sverige.”

Responsen fra kursdeltakerne var tvers igjennom positiv. Rune Fredriksen, journalist fra NRK i Fredrikstad i Norge, var en av de første deltakerne på mojo-kurs som brukte AVX. Hans umiddelbare kommentar var: “Fantastisk – det bare funker.” Ivo Burum fant ut at dette var et ganske universelt svar: “Alle journalistene som brukte det, satte især pris på den enkle paringen i systemet.”

Jim Rune Bjorvand, videojournalist fra FVN i Kristiansand, brukte systemet på en dag det blåste kraftig, og uttalte: “Jeg ble overrasket over hvor god lydkvaliteten var. Selv om den (lommesenderen) ble plassert på personen jeg filmet, kan du enkelt høre dem han snakker med. Og jeg likte veldig godt den lette mottakeren. Perfekt når du jobber med en iPhone, og når du vil at tingene skal være lette.”

“Kulekarakteristikken på myggmikrofon er ideell når en person som beveger seg, begynner å snakke med journalisten”, sier Ivo Burum. “Avstandstesten vi kjørte, viste at den trådløse rekkevidden effektivt var på mer enn 35 meter, gjennom lukkede dører og til og med ned tre etasjer med trapper.”

Henrik Meidell, journalist og redaktør som jobber i Nettavisen, et Oslo-basert nyhetshus, syntes AVX var suveren i trafikken. “Dette var min debut som mojo, og for meg var det nyttig å ha AVX-en, da den fungerte skikkelig bra utendørs. Jeg sto midt i en trafikkork, og fortsatt var lyden kjempebra.”

“Journalistene synes det enkle paringssystemet er helt topp, fordi de svært raskt må kunne bytte mellom lommesendere og håndholdte mikrofoner”, forklarer Ivo Burum.

Lyden er minst like viktig som bildene For Ivo Burum kan lyden knapt vurderes høyt nok. “På kursene mine understreker jeg at lyden er minst like viktig som bildene. Hørselen er vår første sans, den blir utviklet mens vi fortsatt er i mors liv, og ingen annen sans kan berøre oss mer direkte og dypere enn det å høre, noe som også påvirker oss på et ubevisst nivå. Lyd legger ikke bare til informasjon, men signaliserer også følelser, etablerer atmosfære, beliggenhet og øker kvaliteten. God lyd kan gjøre at en god video blir enda bedre, og god lyd gjøre en flott video til et virkelig mesterverk.”

Under Dr. Burums kurs lærer deltakerne å bruke smarttelefonen sin. Fra det å skape et fragmentert, brukergenerert innhold (UGC) til å produsere, redigere og publisere brukergenererte historier (UGS), fra location, utelukkende med bruk av smarttelefonen sin. Fokus er på historiefortelling, det å opprettholde journalistisk DNA og identifisere relevant og nyttig teknologi.

“Min visjon er å hjelpe mennesker til forandre verden, én historie om gangen. Til å skape en mindre marginalisert stemme ved å utruste alle mennesker til å kunne delta i en målrettet dialog i det offentlige rom, ved å bruke mer demokratiserte medieferdigheter”, uttaler Ivo Burum. “Det er viktig at lydutstyrsprodusentene tar hensyn til de brukerne som ikke nødvendigvis har høy kompetanse innen trådløs lyd eller lydopptak generelt. Dette muliggjør at historien kommer i fokus, noe som med de riktige ferdigheter potensielt resulterer i et profesjonelt nivå på den lyden som tas opp på smarttelefonen. Målet er å bygge bro over det gapet som eksisterer i tekniske ferdigheter, ved å gjøre relevant utstyr og ferdigheter tilgjengelig for en mer mangfoldig gruppe av mennesker på grasrotnivå.”

www.smartmojo.com citizenmojo.wordpress.com www.burummedia.com.au

04.08.16
odd

Søk

Monitor magasin

Twitter

Futuresales snakker om lys til scene og event fb.me/44e9pR8Qt

22.11.2017 - 15:26

Roadshowet er i gang i Bergen. Flere videoer er på vei! For gratis entré i Oslo:... fb.me/8AW1SJhRA

22.11.2017 - 14:08

Axon på MonitorRoadShow i Bergen på Scandic Flesland i dag fb.me/VOSCrj3k

22.11.2017 - 10:49

21.11.2017 - 23:59

21.11.2017 - 23:58

Bransjenytt

Pandora har valgt Premium utgaven av AMIRA kamera som gir de blant annet 2K opptak i ProRes 444, import av egendefinerte 3D LUT og opptil 200fps.

Steinberg Media Technologies GmbH ønsker å invitere til et unikt Cubase 7 launch-party og en uforglemmelig aften på John Dee, Rockefeller i Oslo...

Mediateket har blitt tildelt to viktige anbud i NRK den siste tiden.

I samarbeid med DK-Tecknologies arrangerer Soundware Norge AS et Loudness seminar, tirsdag 18. oktober.

Twentyfourseven AS overtar det norske Maxell-agenturet på profesjonell opptaksmedia. Det skandinaviske selskapet er utleier av teknikk til TV-...

Reality i nord for britiske TV-seere. Nå skal også britene kjempe seg fram til "71º Nord", blir det suksess på britiske TV-skjermer. Gir...

NISS har fått godkjent studieprogrammet årsstudium i film og TV som et høyskolestudium.

Dokumentarfilmen vinner fram i Norge.

Petter Wallace med bakgrunn fra Filmfondet og Produsentforeningen er ny sjef for NRK sin eksterne redaksjon.

NRK lisens ulovlig i forhold til EØS-avtalen.

Nyhetsarkiv

Det nye Moesgård Museum utenfor Århus er absolutt verdt et besøk. Museet setter nye standarder for hvordan et museum kan utformes i dag og utnytter...

Når foreningen for Lyd, Lys og Bilde (LLB) åpner dørene for sin messe i mars 2017 er det andre gang de holder messen utenfor Oslo sentrum....

Panasonic vant blindtest av laserprojektorer utført av den britiske systemintegratoren Pure AV.

– Mediability blir navnet på det nye konsernet som samler tre av Skandinavias fremste leverandører av medieproduksjonsløsninger.

NAB 2016 starter i Las Vegas nå denne uken. Arrangøren forventer over 100.000 besøkende.

Tilt var det første selskapet i Norge som startet opp et profesjonelt droneselskap i filmbransjen.

Sonys nye hjemmekinoprojektor VPL-HW45ES kommer med Full HD 3D, og leverer krystallklare bilder.

Dr. Ivo Burums profesjonelle liv dreier seg nå i stor grad om mobil journalistikk, eller mojo som man sier på engelsk. Helt siden han kjørte sine fø...

Sony er stolte av å kunne annonsere at en av europas ledende leverandører av kringkastingstjenester, Euro Media Group (EMG) har signert en fireårig...

Rieber-familiens investeringsselskap, Atlantis Vest, har inngått avtale med aksjonærene i Video 4 AS og AVIT Systems A/S om å erverve 100% av aksjene...

Monitor nyheter RSS

Syndicate content