Krav til teknologien

Møteromsløsning fra Sennheiser
Møteromsløsning fra Sennheiser

I 1945 grunnla Dr. Fritz Sennheiser Laboratorium Wennebostel, eller kort og godt Labor W, hvor de produserte rørvoltmeter. I 1947 utvikler de sin første mikrofon med navnet DM 2. Hopp fremover til 2012 da opprettes den nye avdelingen Sennheiser Business Communication med fokus på møte og konferanseløsninger

 – Tanken er å sette sammen komplette løsninger, så vi tar til oss det sluttkunden ønsker: et enkelt møterom med veldig god lyd. Produktet skal være enkelt å håndtere, og det skal i tillegg se bra ut. Det er en av de viktigste detaljene i dag, sier Nikolai Petef, salgssjef for Business Communication i Sverige.

Å kommunisere med omverden

Når et selskap eller en organisasjon bruker penger på å installere et nytt konferanserom, er tanken at det skal brukes så mye og så effektivt som mulig. – Alle snakker om Unified Communication i dag, og kommuniserer dermed med omverdenen over forskjellige nettverk. Når du begynner å planlegge møterommet, vær oppmerksom på at praktisk talt alle møterom må ha mulighet for avstandsmøter. Selv om du ikke planlegger å ha det til å begynne med så bør en tenke et par år frem i tid ettersom behovene kanskje vil utvikle seg i fremtiden.

Når du har avstandsmøte med en ekstern part, er det viktig å gi et godt inntrykk for å representere din bedrift eller organisasjon på best mulig måte. Hvis du selv sender dårlig lyd, kan du i verste fall fort gjøre motparten irritert og gi et uprofesjonelt  inntrykk. Det gjelder både i avstandsmøter og ved presentasjoner. Hvem har vel ikke irritert seg over en presentatør som hevder å ikke trenge en mikrofon i fremføringen? Siden må du som lytter sitte der og anstrenge deg for å høre hva som blir sagt. Eller når du prøver å snakke i et web-møte og hører deg selv i ekko, da er det stort sett motparten din som har et dårlig lydsystem uten korrekt ekkokansellering (AEC).

Hva er AEC, og hvorfor er den viktig for å i det hele tatt kunne kommunisere på en gunstig måte fra konferanserommet med en ekstern part?

– Et godt eksempel er dette intervjuet, her kommer jeg inn i et slitsomt ekko. Det er fordi talen min går ut i høyttaleren din, så inn i mikrofonen din og så kommer min egen stemme tilbake som et ekko. AEC-teknologien bidrar til å løse dette problemet..

Hvilket utstyr skal du ikke klusse med?

– Det handler om å sørge for at lyden du leverer er like profesjonell som bedriften din. Mange bruker mye penger på bildeteknologi. Selvfølgelig er det flott å ha et fint bilde av motparten din når du sitter på en konferanse, men det er kanskje ikke det viktigste. Det kommer an på hva du gjør. Skal du vise produkter er det selvsagt viktig med bilde. Men stort sett er det lyden som får frem budskapet, og dersom den halter hjelper ikke med høyoppløselige bilder. Derfor er det viktig at du på et tidlig stadium i planleggingen av det nye konferanserommet, i tillegg til å tenke på akustikken i rommet, også velger lydutstyr av høy kvalitet. Pass på å skaffe gode mikrofoner som tar opp så lite av romakustikken som mulig og som kan gjengi tale rent og pent. Det kan lages en lang liste over hva en mikrofon ikke bør gjøre. Den skal for eksempel ikke ta opp bakgrunnsstøy, skrapelyder og ikke ha høy egenstøy. Det den derimot skal gjøre er å gi en jevn frekvens og fase.

Velg mikrofon med omhu. 

Å velge en god mikrofon er en relativt liten kostnad i de fleste lydsystemer, og hvis du velger en mikrofon med omhu, kan sluttresultatet være en betydelig bedre lyd. I tillegg må utstyret være så morsomt og enkelt som mulig, slik at alle i bedriften med glede kan holde avstandsmøter uten stress.  – Gjennom årene har jeg designet lydsystemer, har jeg møtt mange som oppfatter god lyd som noe vanskelig og mystisk. Men når den aktuelle personen får teste to forskjellige høyttalere og to forskjellige mikrofoner, har de fleste på svært kort tid hatt en veldig klar oppfatning av hva høres bra ut og hva som hø- res dårligere ut. Hørselen er en av våre mest følsomme sanser, så stol på den.

Fiks ferdige pakkeløsninger 

Når du skal lage et konferanserom for avstandsmøte, trenger du høyttalere, mikrofoner, ekko-kansellering, matrismixer, styringssystemer og tilkoblingsmuligheter. Tradisjonelt sett har du vært nødt til å velge mellom tre til fem forskjellige produsenter som skal levere all nødvendig teknologi. Om du i tillegg starter fra bunnen så må du finne en kunnskapsrik tekniker som skal skisse, designe, rigge og programmere alt sammen og synkronisere det hele. Arbeidet kan ta flere dager og kan ende opp i en overraskende stor faktura. Dessverre er mange slike installasjoner ofte ubeleilige for sluttkunden å håndtere, noe som kan føre til at teknologien ikke blir brukt så mye som opprinnelig tenkt. – Derfor har Sennheiser laget TeamConnect-serien som består av fiks ferdige pakkeløsninger med de beste komponentene, skapt for gode, enkle og stressfrie møter.

Vi har for øyeblikket fem varianter i serien for konferanserom i ulike størrelser, og de er enormt verdsatt. Systemene koster 60.000 til 70.000 kroner. Komponentene er de beste og installasjonen er rask og enkel, og det endelige resultatet blir veldig bra.

SpeechLine Ceiling Mic

Et nytt produkt i TeamConnect-systemet er SpeechLine Ceiling Mic. Mikrofonen har automatisk stråleforming og er utformet som en takplate og kan skjules i taket. – Som andre array-mikrofoner med stråleformingsteknologi har SL Ceiling Mic et stort antall mikrofonkapsler som samarbeider for å ta opp lyden i en bestemt retning. Det unike med SL Ceiling Mic er at i stedet for å levere utgang fra en rekke faste fokuspunkter, danner det dynamisk en enkelt stråle mot den som snakker. Dette betyr at den ikke trenger å bli fulgt av en automatisert mikser / DSP, men leverer et mikrofonsignal som kan kobles til hvilken som helst mikrofoninngang. Dette er altså en mikrofon som automatisk retter seg mot den som snakker. Og den er rask, skikkelig rask. Man står dermed fritt til å møblere og bevege seg rundt i rommet uten omkonfigurering, noe som er en betydelig forskjell for lignende produkter. Den kan dekke opptil 60 kvadratmeter, og det høres fortsatt ut som mikrofonen ligger på bordet foran den som snakker. – Jeg har solgt mikrofoner i mange år og jeg trodde ikke jeg skulle få oppleve en slik utvikling på mikrofonsiden. Det er nesten som jeg ikke tror det selv. Hvis du tar vår kanskje beste shotgun-mikrofon 8070 eller noe lignende og har en lydmann med en bom på bordet som bommer superfort, nærmer du deg SL Ceiling Mic. Kanskje. I tillegg er konfigurasjonen nesten ikke-eksisterende. Mange bedrifter er veldig interessert i denne teknologien fordi de ønsker best mulig lyd, men samtidig ha et så rent konferanserom som mulig uten kabler og annen synlig teknologi.

Mobilitet og fleksibilitet

Små og mellomstore fleksible møterom, såkalte Huddle Rooms, er trendy i dag. Rommene skal være inspirerende, kanskje ha fleksible møbler, og man sitter kanskje spredt utover flere bord. I disse rommene er teknologien ofte både diskret og mobil. Det stilles også store krav til å finne det rette lydopptaksutstyret. – TC-W er et komplett lydsystem med mikrofon, høyttalere og tilkobling montert i en liten batteridrevet puck. Systemet består av fire små pucker, som du plasserer jevnt på bordene. Du trenger bare å ta dem ut av posen, slik at de automatisk starter og kobles til hverandre i et kryptert DECT-nettverk. Deretter er det bare å velge hvordan du vil koble til. Vil du bruke Skype på din bærbare PC, er det bare å koble USB-kabelen mellom PC og TC-W og starte web-møtet ditt. TC-W fungerer på samme måte som headsettet ditt ville gjort på kontoret, bare for alle i et stort konferanserom. Vil du ringe noen med mobiltelefon så kan du gjøre det med enten Bluetooth eller minitele, eller så kan du koble opp via en vanlig fasttelefon. Du kan enkelt dele systemet mellom rom og personer. Dessuten er det pent og enkelt, noe som gjør at folk får lyst til å bruke det. Det finns en mute-knapp og en volumknapp, slik at du kan lade utstyret til tider, det er så enkelt at alle kan bruke det. Systemet er tilgjengelig fra circa 20 000 kroner, slik at det ender i et attraktivt prisområde i mellomklassen, noe som er veldig etterspurt i dag.

Wi-Fi og BYOD (Bring Your Own Device)

Med MobileConnect, en løsning for livestreamet lyd over Wi-Fi, er det utviklet et hø- reapparat som for eksempel universiteter har benyttet til et stort antall foredragsrom. – Ved å implementere streaming på skolens nettverk kan alle lytte til leksjonen med sin egen mobiltelefon. I stedet for å bruke mye ressurser på å koble et tradisjonelt lytteapparatsystem til hvert klasserom, kan man lage en enkelt installasjon for hele skolen. 

Mer trådløst.

Sennheiser tilbyr i dag trådløse mikrofonsystem for små og store arrangementer. For installasjoner har det stort sett blitt brukt mikrofonsystemer designet for live musikk og kringkasting, for eksempel Evolution-serien. – Nå har vi for første gang utviklet et trådløst mikrofonsystem, som utelukkende er laget for tale og presentasjon. I denne sammenhengen bruker vi et unikt 1 900 MHz frekvensbånd som er fremtidssikkert. Viktige funksjoner i bedrifter og utdanningsmiljøer er kryptering, automatisk konfigurering og jevn styring som er skreddersydd for å forenkle hverdagen til AV-teknikeren. Systemet kalles SpeechLine Digital Wireless med tilhørende Control Cockpit serverprogramvare, som på en intuitiv og enkel måte distribuerer og overvåker et stort antall mikrofonsystemer for daglig bruk.

Mobilt og trådløst lydsystem

Et annet produkt er LSP 500PRO, et trådløst og mobilt lydsystem for konferanse og arrangement. – Vi samlet sammen alt som trengs, trådløse mikrofoner, mikser, kompressor, musikkspiller, Bluetooth-tilkobling og muligheten til å mikse fra kundens standard datamaskin eller iPad. Alt er med og alt er batteridrevet. Produktet ser ut som et PC-kabinett, men er laget med en konferansevert eller vertinne i tankene. Kunden investerer i ett enkelt komponent og kan velge å kjøpe mer etterpå, da de fungerer fint sammen. Det er litt som tanken bak Sonos, men for konferansehotellet. Den første til å kjøpe systemet var kongehuset, den andre var regjeringskontorene, og etterhvert forsamlinger, hoteller, skoler, presentatører og selskaper som setter pris på å eie sitt eget, smidige og mobile lydsystem. Produktet er perfekt for de som heller tar en ekstra kopp kaffe i stedet for å teipe kabler og koble kontakter. Det er veldig gøy å møte kunder som får en aha-opplevelse av våre nye systemer. Mange ganger forestiller man seg at møtesystem er dyrt og komplisert, og at man kanskje ikke tør å håndtere utstyret selv. Heldigvis kan du nå ofte høre folk utrope ”wow!” Når de ser hvor bra og enkelt moderne møteteknologi kan være. Da er det ekstra morsomt å jobbe hos Sennheiser, avslutter Nikolai.

 

 

12.11.17
Geir Bergersen

Søk

Monitor magasin

Twitter

Om du vil jobbe som montør for avon ser de i disse dager etter montører in Osloområdet. fb.me/8ql0FYFPe

23.01.2018 - 10:11

Tøffere økonomiske tider i TV-bransjen fører til kutt monitormagasin.no/content/rubico… fb.me/4xKUBBoSj

20.01.2018 - 14:55

Mediability ekspanderer til Storbritannia. fb.me/EdoZ2OUK

17.01.2018 - 13:02

RT @sonyproeurope: We’ve just uploaded a new video of Alister Chapman - @stormguy - sharing the difference between the new PXW-Z90 and HXR-…

16.01.2018 - 23:11

Mediabilty tar steget ut twitter.com/Mediability_tv…

16.01.2018 - 23:09

Bransjenytt

Pandora har valgt Premium utgaven av AMIRA kamera som gir de blant annet 2K opptak i ProRes 444, import av egendefinerte 3D LUT og opptil 200fps.

Steinberg Media Technologies GmbH ønsker å invitere til et unikt Cubase 7 launch-party og en uforglemmelig aften på John Dee, Rockefeller i Oslo...

Mediateket har blitt tildelt to viktige anbud i NRK den siste tiden.

I samarbeid med DK-Tecknologies arrangerer Soundware Norge AS et Loudness seminar, tirsdag 18. oktober.

Twentyfourseven AS overtar det norske Maxell-agenturet på profesjonell opptaksmedia. Det skandinaviske selskapet er utleier av teknikk til TV-...

Reality i nord for britiske TV-seere. Nå skal også britene kjempe seg fram til "71º Nord", blir det suksess på britiske TV-skjermer. Gir...

NISS har fått godkjent studieprogrammet årsstudium i film og TV som et høyskolestudium.

Dokumentarfilmen vinner fram i Norge.

Petter Wallace med bakgrunn fra Filmfondet og Produsentforeningen er ny sjef for NRK sin eksterne redaksjon.

NRK lisens ulovlig i forhold til EØS-avtalen.

Nyhetsarkiv

I et samarbeid mellom eiendomsutvikler Avantor og Dagslys, har Oslo Film Studios sett dagens lys. Nå ligger flere bransjeaktører langs Akerselva, fra...

Vi dekker LLB-messen se innslag fra de forskjellige standene

Med opp mot 1000 besøkende til nå har LLB i 2017 hatt godt besøk den første dagen. Messen varer fortsatt torsdag 2.mars og fredag 3.mars på Telenor...

Monitor har tatt en prat med et utvalg utstillere for å få litt dybdeinformasjon om hvilke nyheter og overraskelser de har for besøkende på årets LLB...

TV-programmet «Lost in Time» er det første Interactive Mixed Reality-gameshowet i verden, og all utvikling skjer i Norge.

Den 14 utgaven av ISE messen i Amsterdam starter opp 7-10.februar. ISE 2017 er en av de største messen for AV-installasjoner i Europa. I 2016 var...

Det nye Moesgård Museum utenfor Århus er absolutt verdt et besøk. Museet setter nye standarder for hvordan et museum kan utformes i dag og utnytter...

Når foreningen for Lyd, Lys og Bilde (LLB) åpner dørene for sin messe i mars 2017 er det andre gang de holder messen utenfor Oslo sentrum....

Panasonic vant blindtest av laserprojektorer utført av den britiske systemintegratoren Pure AV.

– Mediability blir navnet på det nye konsernet som samler tre av Skandinavias fremste leverandører av medieproduksjonsløsninger.

Monitor nyheter RSS

Syndicate content