Hvilken projektor passer for deg?

Sony Professional har utviklet en guide om fordelene og egenskapene til de forskjellige projektorteknologiene tilgjengelig på markedet.

Hva er en UHP-pære, og hva er egentlig laserprojeksjon?
Tradisjonelt sett har projektorer benyttet seg av en kraftfull pære som lyskilde. Lampelyset passerer gjennom en bildebehandlingsenhet og deretter en linse, for så å bli projisert ut på skjermen. UHP-pærer er den lyskilden som er mest brukt i projektorer som brukes i bedrifts- og utdanningssektoren. UHP referer til ultra-høytrykk kvikksølvdamp (ultra-high pressure mercury vapour). Dette oppstår inne i lampen og generer lys fra en lysbue på samme måte som i en vanlig gatelykt.

Sony lanserte nylig en portefølje av projektorer som bruker laserlyskilder istedenfor den tradisjonelle UHP-pæren. Disse projektorene bruker en halvleder til å produsere synlig lys. Dette blir så brukt for å produsere og projisere bilder på tilnærmet samme måte som en UHP-pære. Sonys 3LCD-laserprojektorer har på kort tid blitt svært populære over hele verden, og blir brukt på en rekke områder, som sykehus, universiteter, transportknutepunkt og besøksattraksjoner, samt av ingeniørfirmaer.

Begge teknologiene har sine klare fordeler, avhengig av projektorenes bruksområde og bruksdestinasjon. Nedenfor følger en guide til egenskapene og fordelene til de forskjellige teknologiene, slik at du kan finne den perfekte projektoren for bedriften eller institusjonen din:

Hvilken teknologi har mest lysstyrke?
Det er ikke slik at en av teknologiene lyser sterkere enn den andre. Hver Sony 3LCD-laserprojektor - som for eksempel installeringsprojektoren VPL- FHZ700L med et fargeresultat på hele 7000 lumens,- har en korresponderende UHP-modell, som VPL-FH500L-projektoren som tilbyr den eksakt samme lyskvaliteten og oppløsning.

Hvilken teknologi tilbyr den beste bildekvaliteten?
For publikum er det ingen merkbar forskjell på bildekvaliteten, da begge lyskildene leverer detaljrike høykvalitetsbilder.

Hvilken lyskilde har lengst levetid?
3LCD-laserlyskildene i Sonys projektorer har en levetid på imponerende 20 000 timer. Selv om UHP-pærer krever mer regelmessige utbytting, gjør Sonys avanserte teknologi det mulig for lampene å ha en levetid på opptil 8 000 timer (avhengig av modell).

Hvilken teknologi krever minst vedlikehold?
Her er laserprojektoren den store vinneren. Lyskilden krever i praksis ikke noe vedlikehold, og derfor er laserlyskilder perfekt for permanent installerte projektorer plassert på vanskelige eller utilgjengelige steder.

Hvilken teknologi er billigst i drift?
3LCD-laserteknologi er fortsatt relativt nytt. Fordi produksjonsvolumet fortsatt er lavere enn for tradisjonelle lampelyskilder, betyr dette at laserprojektorer kan koste mer basert på innledende maskinvarekostnader. Hvis man derimot vurderer den opprinnelige oppstartskostnaden mot et behov for nærmest null vedlikehold, ser man at man kan kutte arbeidskostnader betraktelig over hele projektorens livsløp. Faktorer som spiller inn mot sparing i lampekostnader er at det normalt vil være nødvendig med to eller tre erstatningslamper i løpet av tiden projektoren er operativ, sammenlignet med null for laser. Dette gjør den totale kostnaden for laserprojektoren svært attraktiv.

Hva om jeg bare bruker projektoren av og til?
Dersom projektoren kun vil bli brukt én eller to timer i løpet av dagen, eller enda mindre, vil en projektor med en lampelyskilde i form av en UHP-pære være det rimeligste valget. Dette er på grunn avrimeligere inngangskostnad på lampeprojektorer.

Hvilken type projektor har kortest oppstartstid?
Mens UHP-pærer kan bruke litt tid på å oppnå optimal brukertemperatur, kan 3LCD-laserprojektorer vise til nesten umiddelbar oppstart. Dette er en stor fordel i jobbmøter og klasserom, hvor du ikke vil risikere å bruke unødvendig tid eller miste oppmerksomheten til publikumet ditt.

 

Sony

02.05.16
odd

Søk

Monitor magasin

Twitter

Futuresales snakker om lys til scene og event fb.me/44e9pR8Qt

22.11.2017 - 15:26

Roadshowet er i gang i Bergen. Flere videoer er på vei! For gratis entré i Oslo:... fb.me/8AW1SJhRA

22.11.2017 - 14:08

Axon på MonitorRoadShow i Bergen på Scandic Flesland i dag fb.me/VOSCrj3k

22.11.2017 - 10:49

21.11.2017 - 23:59

21.11.2017 - 23:58

Bransjenytt

Pandora har valgt Premium utgaven av AMIRA kamera som gir de blant annet 2K opptak i ProRes 444, import av egendefinerte 3D LUT og opptil 200fps.

Steinberg Media Technologies GmbH ønsker å invitere til et unikt Cubase 7 launch-party og en uforglemmelig aften på John Dee, Rockefeller i Oslo...

Mediateket har blitt tildelt to viktige anbud i NRK den siste tiden.

I samarbeid med DK-Tecknologies arrangerer Soundware Norge AS et Loudness seminar, tirsdag 18. oktober.

Twentyfourseven AS overtar det norske Maxell-agenturet på profesjonell opptaksmedia. Det skandinaviske selskapet er utleier av teknikk til TV-...

Reality i nord for britiske TV-seere. Nå skal også britene kjempe seg fram til "71º Nord", blir det suksess på britiske TV-skjermer. Gir...

NISS har fått godkjent studieprogrammet årsstudium i film og TV som et høyskolestudium.

Dokumentarfilmen vinner fram i Norge.

Petter Wallace med bakgrunn fra Filmfondet og Produsentforeningen er ny sjef for NRK sin eksterne redaksjon.

NRK lisens ulovlig i forhold til EØS-avtalen.

Nyhetsarkiv

Det nye Moesgård Museum utenfor Århus er absolutt verdt et besøk. Museet setter nye standarder for hvordan et museum kan utformes i dag og utnytter...

Når foreningen for Lyd, Lys og Bilde (LLB) åpner dørene for sin messe i mars 2017 er det andre gang de holder messen utenfor Oslo sentrum....

Panasonic vant blindtest av laserprojektorer utført av den britiske systemintegratoren Pure AV.

– Mediability blir navnet på det nye konsernet som samler tre av Skandinavias fremste leverandører av medieproduksjonsløsninger.

NAB 2016 starter i Las Vegas nå denne uken. Arrangøren forventer over 100.000 besøkende.

Tilt var det første selskapet i Norge som startet opp et profesjonelt droneselskap i filmbransjen.

Sonys nye hjemmekinoprojektor VPL-HW45ES kommer med Full HD 3D, og leverer krystallklare bilder.

Dr. Ivo Burums profesjonelle liv dreier seg nå i stor grad om mobil journalistikk, eller mojo som man sier på engelsk. Helt siden han kjørte sine fø...

Sony er stolte av å kunne annonsere at en av europas ledende leverandører av kringkastingstjenester, Euro Media Group (EMG) har signert en fireårig...

Rieber-familiens investeringsselskap, Atlantis Vest, har inngått avtale med aksjonærene i Video 4 AS og AVIT Systems A/S om å erverve 100% av aksjene...

Monitor nyheter RSS

Syndicate content